PUBLICITAT

Roser Gordillo Coordinadora de l'ANC a Andorra

«Andorra té compromisos i ha de quedar millor amb Espanya que amb Catalunya»

Per Adrià Esteban

La coordinadora de l’ANC a Andorra, Roser Gordillo.
La coordinadora de l’ANC a Andorra, Roser Gordillo.

La Roser Gordillo és la coordinadora de la delegació de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Andorra i exposa la seva visió sobre els darrers esdeveniments al país veí que han comportat mobilitzacions al Principat.

–La manifestació per la sentència al procés és la mobilització més important de l’independentisme a Andorra?
–Sí, suposo que sí. Et surt la ràbia de dins davant una injustícia com aquesta. Aquí a Andorra hi ha molta gent que és simpatitzant. Quan veus una cosa d’aquestes la gent reacciona tot i que li costi sortir de casa. 

–S’esperava les penes de la sentència?
–Ja es veia a venir el que passaria tenint en compte que el Govern d’Espanya és tant dictatorial. No els hi costava res deixar fer el referèndum i després dir que no era vàlid. I que també hagués estat malament, però almenys no haurien apallissat a la gent. 

–Com va encaixar-ho?
–Molt malament. Ho he trobat molt injust i m’ha fet molta ràbia. Penses que són gent innocent i que molts d’ells tenen nens petits que no els veuran créixer. 

–Tenen previst dur a terme més mobilitzacions?
–Sí, en principi sí. Ho hem de parlar amb la Junta però la idea és seguir fent concentracions. Si no passa cap acció extraordinària serà en qüestió de setmanes.

–Alguna acció per interpel·lar a l’ambaixada espanyola?
–Bé, anar a l’ambaixada espanyola no és que sigui una cosa planificada, sinó que la gent decideix anar durant la manifestació. Però la nostra idea és tornar a repetir alguna convocatòria a la mateixa plaça de l’altre dia. 

–Què n’opina de les pintades independentistes a l’ambaixada d’Espanya?
–Jo no estic d’acord. Això va ser un noi andorrà fruit d’un impuls. És comprensible que a la gent jove li bulli més la sang i pensi menys les coses. 

–Dona suport als darrers talls de carretera a l’Alt Urgell o en recela perquè tallen vies de comunicació amb Andorra?
–A veure, jo tot el que es faci pacíficament estic d’acord. Clar que pel país pot tenir el seu perjudici, però la gent ha de poder manifestar-se d’alguna manera.

–El fet que aquest tipus d’accions perjudiqui a Andorra creu que d’alguna manera obligarà a posicionar-se a l’Estat? 
–Jo crec que Andorra no es posicionarà mai. Jo sempre ho he dit perquè tenen interessos i ells no es poden posicionar. Aquí hi ha uns compromisos d’un Coprincipat amb Espanya i hi ha molts països que no en tenen cap i no per això es posicionen de cap manera. 

–Ve a dir doncs que el Coprincipat limita el posicionament d’Andorra?
–Jo crec que sí. Andorra és un país petit que té uns compromisos amb Espanya i no li interessa ser el primer de parlar o de posicionar-se. Clar que ens agradaria, però ho respectem i ho entenem perfectament. 

–Creu que dins d’aquest marc constitucional hi ha cabuda perquè es posicioni Andorra o és una antítesi mentre hi hagi el Coprincipat?
–Jo crec que no es posicionaran mentre hi hagi interessos amb Espanya. Però és una cosa que trobo lògica. Si algun dia Catalunya aconsegueix ser independent segur que estaran contents de ser els nostre veïns. Però ara mateix ho veig molt difícil. 

–Hi sortiria beneficiada Andorra en una Catalunya independent?
–Jo crec que sí. Catalunya seria molt més rica i Andorra estaria beneficiada com a país veí. La majoria de gent que ve a Andorra són catalans. Es traduiria en termes econòmics a tots els nivells. A més Andorra està més agermanada amb Catalunya que amb la resta d’Espanya i això repercutiria a nivell cultural.

–I creu que tindria algun perjudici?
–No crec, sincerament. Hi ha gent que diu que no voldria passar llavors per Catalunya per venir a Andorra però això ho trobo una ximpleria. Tot té un procés i la gent amb el temps ho acceptaria. Cada vegada hi ha més pobles d’Espanya que s’estan posicionant al costat de Catalunya. 

–Sí?
–Hi ha molta gent que ha començat a obrir els ulls perquè ja no és una cosa d’esquerres o de dretes o d’independència o no. És una cosa de democràcia. Tu no pots tenir polítics o activistes a la presó, hi ha coses incomprensibles. Jo no em queixo d’Espanya ni dels espanyols, sinó que estic en contra del sistema espanyol que és una dictadura pura i dura. Jo si em sentís espanyola em faria vergonya de ser espanyola per la imatge que estan donant a fora. 

– Els andorrans també estan cada vegada «obrint més els ulls»?
–Jo crec que sí. Estic segura que hi ha molta gent d’Andorra que s’hi sent identificada. Però crec que a nivell mundial tothom s’està adonant al que està jugant Espanya, que sembla Veneçuela o un país d’aquests. 

–Per què creu que Puigdemont encara no ha visitat Andorra durant  l’exili?
–Perquè el detindrien, segur. I l’acabarien extraditant. 

–No confia en la independència del sistema judicial andorrà?
–Sí que confio, però Andorra té uns compromisos. I a Andorra li pot interessar més quedar bé amb Espanya que no amb Catalunya.

–Per tant no creu en la separació de poders andorrana...
–A veure, quan hi ha compromisos importants sempre s’anteposen. Si hi ha vincles no hi ha separació de poders. Però no només a Andorra, sinó a tot arreu.  

–Per tant no aconsellaria a cap exiliat de venir a Andorra..
–No. De fet no ha vingut cap. Ximples tampoc són. Ells tenen els seus advocats i si els haguessin aconsellat segur que haguessin vingut. Perquè per distància amb les famílies haguessin estat al costat de casa seva. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT