PUBLICITAT

ALFONS CODINA Responsable del Club de Lectura d’Encamp

«Als clubs de lectura cal gent jove que aporti nous punts de vista»

Per Victoria Gómez Pérez

A la dreta, Alfons Codina.
A la dreta, Alfons Codina.

Alfons Codina és el responsable del Club de Lectura d’Encamp. Els seus membres es reuneixen demà per comentar l’obra A l’amic escocès, de la catalana Maria Barbal, qui visitarà el Principat el pròxim 26 de novembre.

–Què es fa als clubs de lectura?
–Del que es tracta és que un grup de persones a les quals els agrada llegir es trobin i comparteixin la seva visió. Aquesta és la base, però després pot haver-hi diferents nivells d’exigència i temes acadèmics, tot i que no és en el cas d’Encamp. Participar en un club de lectura realment és una bona experiència perquè el que un veu en un llibre no ho veu un altre i això és molt enriquidor.

–Vostè sempre diu que dues persones mai llegeixen el mateix llibre.
–Exacte. Ja poden ser dues persones que ambdues siguin filòlogues com d’oficis absolutament diferents que sempre surten coses noves i punts de vista antagònics. Per cert, la varietat de professions dels membres del Club de Lectura d’Encamp és molt heterogènia i això també és fantàstic. 

–Però l’argument d’un llibre és el mateix.
–Evidentment, però a tu et pot semblar que l’escriptor vol dir una cosa i jo en penso una altra. I el mateix escriptor una altra!

–Quanta gent participa actualment en el Club de Lectura d’Encamp?
–Som una desena de persones, majoritàriament lectores femenines, d’entre 30 i 70 anys. Podríem dir que, entre tots, estem en una mitjana de 40 anys, pel que considero que som un club jove.

–Això és bo, oi?
–Sí, però a mi m’agradaria que participés més gent de la franja dels 18 a 30 anys. La lectura cada vegada costa més als joves i és una pena, perquè segur que ens donarien un altre punt de vista, sobretot en llibres –com el d’ara– en què parlem de la postguerra espanyola i altres fets que pels grans poden ser evidents, però els joves no han viscut. 

–Com escolliu un llibre?
–Hi ha diferents maneres, perquè cada any ve un escriptor o escriptora de Catalunya i, evidentment, llegim el seu llibre. La resta són propostes que qualsevol membre del club fa, entre tots debatem i escollim.

–Ara mateix quin llibre estan llegint?
A l’amic escocès, de Maria Barbal, una dona nascuda a Tremp, dos detalls importantíssims. Primer perquè és dona, i ningú l’ha pogut silenciar, i segon perquè que Tremp sigui la seva pàtria fa que aquesta localitat estigui inclosa en diverses de les seves novel·les. Barbal visitarà el Club de Lectura d’Encamp el 26 de novembre.

–Quan ve l’escriptor, les trobades del club són diferents?
–Totalment, perquè sovint ve gent d’arreu del país, de la Seu i de la Cerdanya, que en una altra situació no vindrien. La lectura és una cosa molt íntima, però amb autors de ressò tothom s’hi vol acostar i conèixer-los personalment. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT