PUBLICITAT

Mònica Gutiérrez Dietista i naturòpata

«Cada cop més metges opten per remeis naturals»

Per Meritxell Prat

La Mónica a la seva botiga.
La Mónica a la seva botiga.

La Mònica ha tingut sempre afició per les plantes i els remeis tradicionals. Té una herboristeria a Andorra la Vella, Remeis de Bruixa, i avui a les 19.00 hores imparteix un taller al Portal de la Vall.
 
–En què consistirà el taller?
–Quan m’ho van demanar vaig tenir moltes idees però finalment he decidit parlar de tres plantes. L’olivera, que va bé per la pressió arterial i farem una infusió. Després parlaré de l’anís estrellat que va molt bé per a les nàusees i l’arbre del te, com a oli essencial, que té moltes propietats, per als fongs, ferides, picades d’insectes, etcètera. També explicaré com fer un oli de cop i allà mateix farem un labial. No és ben bé un remei natural, però perquè vegin que no és tan complicat fer-lo i que se’l puguin emportar.

–Ha detectat un interès creixent pels remeis naturals?
–Sí. A més, tinc herbes a granel i molta gent ve a demanar-me’n. En comptes d’agafar infusions de compra, demanen que els faci jo la barreja.

–Són remeis que ens poden ajudar en el dia a dia, evitant passar per la farmàcia?
–Exacte i també es tracta de prevenir. Si saps que ve l’hivern i fa fred, pots augmentar les defenses i així, encara que et posis malalt, segurament no és tan fort.

–Abans comentava que amb aquests remeis es pot ajudar a prevenir. Hem de pensar que són més un complement que una solució?
–Depèn, n’hi ha alguns que són solució, com les fulles d’olivera que van molt bé per a la tensió. I amb les al·lèrgies igual, hi ha dues plantes que són antihistamínics naturals que van molt bé. Ara bé, jo mai et diré deixa’t de prendre les pastilles del colesterol o de la tensió, perquè no soc metge. Però l’important és que molts metges cada cop tiren més cap als remeis naturals.

–Hi ha hagut un canvi en els cas dels metges, doncs.
–Sí, no sé si perquè la gent està més conscienciada o també per ells mateixos, perquè hi ha molta gent que demana poder prendre complements naturals i per això el metge també es veu forçat.

–La seva botiga neix d’un projecte d’emprenedoria. Com ha anat l’experiència?
–Ser emprenedor a Andorra és complicat. Jo estic sola i és difícil portar tot el tema papers, comandes, proveïdors... És cert que t’ajuden, però si volen que els joves del país acabem muntant coses, fa falta més ajuda en tots els sentits.

–Quin tipus d’ajuda?
–Per exemple, a mi m’encantaria anar a la fira de Nadal, però no puc tancar la botiga i pagar sense saber si em sortirà a compte. Ens aniria bé una mica més de promoció, més suport per donar-nos a conèixer i una aposta perquè la gent compri aquí. És cert que en un gran supermercat hi ha de tot, però l’assessorament que els puc donar jo, no el tenen. També estaria bé una mica de suport quant a publicitat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT