PUBLICITAT

PERE BRACHFIELD Economista

«La gent aprèn millor amb històries gràfiques»

Pere Brachfield, autor del còmic Numerio Negídez: de professión, moroso
Pere Brachfield, autor del còmic Numerio Negídez: de professión, moroso
Director soci de la consultora Brachfield Credit & Risk Consultants, Brachfield  és l’únic especialista de morosos de tot el món. Després d’escriure 26 llibres sobre aquesta temàtica, va decidir fer-ne un còmic per arribar d’una manera més divertida al públic. Ara bé, com que no trobava cap editorial que li publiques va decidir fundar la seva:  Còmic Salmón. / PER NÚRIA SEGURA INSA
 
–Què el va portar a fer aquest còmic?
–Havia escrit 26 llibres abans, tots seriosos sobre economia, finances, el risc del crèdit, sobre els impagats, entre altres. Vaig començar a col·laborar amb un ninotaire molt conegut que és l’Albert Pallarès en la revista El Jueves. Llavors, se’m va ocórrer que en lloc d’escriure un altre llibre, fer un còmic. 
 
–Qui és el Numerio Negídez, el protagonista del còmic?
–És un personatge que ens hem inventat que encarna el morós professional. El nom ve del llatí. En el dret romà quan es presenta una demanda el doctor sempre és Numerius Negidius, que en llatí vol dir que nega deure. Hem hispanitzat el nom.
 
–És un repàs dels morosos en la humanitat?
–Sí, el subtítol és el moroso en la historia de la humanidad, que representa una nissaga des de l’època Neolític fins al segle XXI. És una saga de morosos que es va transmetent en el seu comportament genètic. 
 
–Què és un morós professional. 
–El que compra o demana crèdit amb la idea de no pagar mai. Està en una situació d’insolvència i és molt difícil per la via judicial que pagui perquè sempre hi ha una excusa, que el negoci va malament, la crisi o ara la independència de Catalunya. 
 
–La legislació actual els empara? 
–A Espanya sí, però a França fer un xec sense fons és la fi de l’empresa.  Et poden executar immediatament. Fa molts anys, en un comerç d’Andorra la Vella vaig veure un rètol que posava que no s’acceptaven xecs espanyols. 
 
–Abans mataven els morosos i ara els salven. 
–Això va començar a canviar amb la Revolució francesa i l’aparició dels Drets Humans. A més, la declaració de Drets Humans prohibeix que els deutors vagin a la presó. 
 
–Quants morosos hi ha a Espanya?
–En el 2014 hi havia fitxat 2,5 milions de morosos a Espanya. Era en època de crisi i segur que la xifra ha disminuït. 
 
–Per què el format còmic? 
–Hi ha una part pedegoògica. Jo sóc professor des de fa molts anys i m’he donat que per aprendre la gent ho fa millor a través de les històries gràfiques. En el còmic hi ha importants lliçons de dret o economia, que les donem d’una manera subliminal. També denuncia una situació de manera divertida. 
 
–Farà més còmics? 
–Ara que hem fet aquestes edicions de Color Salmó, la idea és treure llibres d’economia, empresa i finances sobre l’òptica de l’humor. Segurament, el següent serà sobre la situació dels autònoms a Espanya. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT