PUBLICITAT

CARLOTA DE MIGUEL Infermera i doctoranda

CARLOTA DE MIGUEL: «La tecnologia millorarà el procés assistencial»

Diplomada en Ciències de la Infermeria i doble màster en Telemedicina i Infermeria Quirúrgica i Cures Intraoperatòries, Carlota de Miguel no en té prou. Ara comença la recerca per al seu doctorat a la Universitat d’Andorra en el que investigarà la implementació de millores al sistema assistencial a través de la telemedicina. / Per MIREIA AGUILAR PARDO // Foto EMILIO PRENAS

–Primer, què és la telemedicina?
–Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és la forma d’aportar serveis de sanitat allà on la distància juga en contra.

–Com es relacionen telemedicina i infermeria?
–Un dels papers de l’infermer no és només la cura, sinó també la comunicació i atenció al pacient. La relació de la telemedicina i  infermeria sorgeix de la necessitat de parlar i escoltar el pacient per saber com està.Sobretot quan es troba a domicili i amb dificultat d’accedir als serveis sanitaris des de zones rurals o aïllades del centre hospitalari de referència.

–Per què va decidir fet un doctorat en aquest àmbit?
–Perquè m’apassiona el món de la tecnologia, facilita el nostre dia a dia. També perquè possibilita un sistema sanitari amb menys ineficiències i més equitat. Millora l’accés als recursos per part de tothom, redueix costos i incrementa la qualitat i l’eficàcia.

–Però no és una mica fred tractar el pacient a distància?
–No, al contrari. La salut digital crea una medicina molt més personalitzada i precisa. Podem controlar l’evolució del pacient amb més freqüència i proposar-li modificacions en el tractament mentre es troba a casa seva sense necessitat de desplaçar-se enlloc.

– Quins altres avantatges té?
–Tots els estudis conclouen que la teleassistència per qualsevol via (telefònica, videoconferència o Apps mòbils) incrementen l’adherència al tractament, redueix costos al sistema sanitari (menys visites a urgències i ingressos hospitalaris).

–I per als professionals de la salut?
–Els permet accedir a una formació continua i a investigar malalties i lesions, en xarxa ,amb casos reals.

–Quin és l’objectiu de la seva investigació durant el doctorat?
–Em proposo crear un model de reenginyeria de processos assistencials d’infermeria aplicant el concepte de salut digital.

–I els resultats, es podrien aplicar aquí?
–Totalment. És més, realitzarem el treball de camp al sistema sanitari andorrà per avaluar les necessitats que tenim i la millor manera per implementar la salut digital al país.

–Quina és la situació a altres països?
–A tota Amèrica està més desenvolupat i reglat. També a alguns països europeus i a diferents comunitats autònomes espanyoles .

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT