PUBLICITAT

JOAN I GUILLEM MASÓ

JOAN I GUILLEM MASÓ: «L’excés d’anàlisi porta a la paràlisi»

JOAN I GUILLEM MASÓ
JOAN I GUILLEM MASÓ
Texbor S.L. va començar a produir, fa 110 anys, a Saint Étienne, cintes de seda natural per a barrets. La fàbrica es va traslladar a Barcelona, però un bombardeig durant la Guerra Civil Espanyola la va destruir. Els Masó la van tornar a aixecar, i fa 20 anys es van instal·lar a Andorra (la nau està a Aixovall). Actualment, al capdavant de la fàbrica hi ha Joan Masó, amb el seu germà Guillem, que han agafat el relleu del pare, Josep Maria, i de l’avi, també Josep Maria. En parlem amb Joan Masó, que subratlla que són «un equip». /Per Esther Jover Martin
 
–No és fàcil que una fàbrica sobrevisqui durant 110 anys! S’han hagut de reinventar.
–Vam començar fabricant cintes per a barrets, i ara fem diversos productes, però hem passat èpoques molt bones i èpoques molt dolentes. Per sobreviure, t’has de reinventar. A les crisis que hem patit ho hem passat molt malament, però han estat oportunitats per readaptar-se i sortir-ne. La nostra base sempre ha estat el tèxtil, però hem anat adaptant-nos a les noves necessitats.
 
–Han patit una crisi recent?
–Bé, fa uns 10 anys, tota la producció de confecció va caure perquè es va externalitzar a la Xina, però ara, després d’una dècada, es torna a confiar amb la producció d’aquí. Ara ja no es consumeix en gran, sinó que la gent prefereix anar comprant a poc a poc, en quantitats més petites. La forma de consumir va canviant i ens hi adaptem.
 
–De cintes de barret a eslingues.
–Sí, hem anat utilitzant nous materials i fabricant nous productes. El món no para d’evolucionar! A Andorra hem desenvolupat les eslingues per a helicòpters, Smart-Sling, per transportar càrregues externes. Hem estat 10 anys investigant i invertint en el producte. Fa poc vam anar a una fira a Londres i vam constatar que només hi ha dos empreses al món que en fabriquem.
 
–I el sistema de reg gota a gota és el nou producte d’enguany.
–Fa més de 30 anys que hi donem voltes! Sempre pensem més enllà i, ara, hem iniciat el procés d’internacionalització. Nosaltres no pensem en condicional, no serveix de res dir «podríem», «haguéssim hagut de»... Només val «hem de». Amb dubtes no dures 110 anys, l’excés d’anàlisi porta a la paràlisi. Sense il·lusió no vas enlloc. Nosaltres sempre apliquem I+D+I: investigació, desenvolupament i il·lusió.
 
–Quines són les línies de producció?
–En tenim cinc. Exit-Decor és la gamma de cintes per al món de la confecció industrial: decoració, regals, banderes, etcètera. Per exemple, fabriquem les bandes per a les falles de València. Exit-Sling és el departament que fabrica sistemes d’elevació i amarratge de càrregues. Per exemple, per aixecar vaixells o materials de construcció. Smart-Sling és la divisió especial quer fabrica eslingues per a helicòpters, pensant en la seguretat del pilot. Exit-Pro és la gamma de sistemes de protecció laboral individual per a treballs en alçada. La nova línia és Poritex, el sistema de reg gota a gota, des d’un jardí a una finca,  que s’ha dissenyat respectant la petjada ecològica. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT