PUBLICITAT

ANTONI PINTAT

ANTONI PINTAT: «La relació és bona, però la volem millorar i fer-la créixer»

El cònsol honorari de Finlàndia, Antoni Pintat
El cònsol honorari de Finlàndia, Antoni Pintat
Antoni Pintat Mas és el nou i primer cònsol honorari de la República de Finlàndia al Principat, després que ambdós països engeguessin formalment les seves relacions diplomàtiques l’estiu de 1995 i a iniciativa del mateix ambaixador finlandès a Espanya, Roberto Tanzi-Albi. L’exequàtur li va ser atorgat per part del Govern el passat 18 de febrer i ahir es va fer oficial l’obertura del consolat amb la inauguració d’Arquitectura finlandesa a escala humana, una mostra que es podrà presenciar fins el proper 17 de juny en què s’exhibeix una sèrie d’imatges d’un dels fotògrafs d’èxit de Finlàndia, Jussi Tiainen, que apropa Andorra a la cultura finlandesa. Tot just s’acaba de posar en marxa aquesta nova via per a les relacions internacionals, pel que encara no hi ha accions concretades a la vista. Sí existeix, però, la voluntat de promocionar les relacions tan econòmiques com socioculturals, de la qual cosa s’encarrega ara el nou cònsol, el despatx del qual s’ubica a Encamp.
 
–Existeix una bona relació entre Andorra i Finlàndia?
–La relació entre ambdós països és bona, però volem que sigui encara millor i, sobretot, que creixi en intensitat. Els primers passos, en aquest sentit, es van començar a fer el 23 d’agost de 1995, quan es van iniciar les relacions diplomàtiques. Més tard, al 2013 i a través del senyor Roberto Giovanni Erik Tanzi-Albi, es va posar en marxa l’ambaixada el 2013. Ara donem un tercer pas, amb la posada en marxa del Consolat Honorari. 
 
–D’on sorgeix la necessitat de tenir al Principat un representat de Finlàndia? Quin és el seu comès?
–Va ser iniciativa de l’ambaixador finlandès, a través del cònsol honorari de Barcelona. Són molt actius, i tenien la voluntat d’arribar a Andorra per crear vincles en diferents nivells: cultural, educatiu, a nivell de turisme... Com Andora, Finlàndia és un país caracteritzat per la seguretat existent. Els hiverns tenen unes condicions molt dures. En aquest sentit hi ha la possibilitat, per exemple, d’oferir-los una segona residència aquí. Hi ha molts aspectes que ens atansen. Tenim molta feina per endavant, per facilitar les relacions econòmiques i empresarials entre els dos països, així com aprofundir en l’intercanvi cultural entre Finlàndia i Andorra. I com a exemple del que vindrà, tenim l’exposició Arquitectura finlandesa a escala humana, que inaugurem avui. 
 
–Quin paper hi juga en tot plegat?
–La meva tasca principal és la de fer créixer les relacions entre Finlàndia i Andorra. Relacions de diversos tipus, però principalment les econòmiques i socioculturals. Com a cònsol honorari, no tinc cap tipus de funció administrativa. La meva labor és únicament representativa i relacional. El meu objectiu principal és que els lligams entre Andorra i Finlàndia s’enforteixin. Com a cònsol honorari també tinc la funció de donar assistència i suport a qualsevol ciutadà finlandès que es trobi al nostre país. 
 
–Entre la seva tasca i la de Roberto Tanxi-Albi, quins vincles i diferències existeixen?
–La meva funció és col·laborar en tot allò que precisi l’ambaixador i que incideixi en les bones relacions entre els dos països i que afavoreixi també les relacions econòmiques i culturals.
 
–Com es veu, des de Finlàndia, el procés de negociació entre Andorra i la Unió Europea (UE)?
–Com a Estat membre de la UE, Finlàndia (que es va incorporar el 1995 i al 1999 es va integrar a l’Eurozona adoptant la moneda única), considera que aquest procés és una negociació més que benvinguda. D’altra banda, dóna tot el seu suport al procés de transformació cap a la transparència i l’obertura econòmica que ha endegat Andorra, per alinear-se a la UE. En aquest sentit cal recordar que Andorra va signar l’any 2011 un acord bilateral amb Finlàndia (igual que ha fet amb uns altres 25 països), per tant, les relacions entre els dos es mouen en un marc normalitzat com amb la resta de països.
 
–Què podrà veure, el visitant, a l’exposició de què ens parlava anteriorment i que inaugura el Consolat que vostè encapçala?
–L’exposició presenta fotografies i plànols de projectes arquitectònics que respecten i realcen l’usuari i el seu entorn. Els edificis públics fotografiats, des d’escoles bressol fins a un centre mariner, representen l’arquitectura finlandesa a escala humana. Són obres sostenibles que s’adapten al seu entorn produint així una agradable sensació de benestar en l’usuari. El seu autor, Jussi Tiainen, és el fotògraf especialitzat més reconegut al seu país.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT