PUBLICITAT

IMMA MAÑA Dietista i nutricionista

IMMA MAÑA «Una bona alimentació ens protegeix de certes malalties» #Andorra

La dietista i nutricionista Imma Maña.
La dietista i nutricionista Imma Maña.
La dietista i nutricionista Imma Maña apropa els hàbits d’una bona alimentació als ciutadans per garantir una vida més saludable i evitar els riscos de malalties com l’azheimer o el càncer. La seva darrera intervenció va tenir lloc a l’Espai de la Fundació Crèdit Andorrà on va informar als més grans de la importància d’escollir productes d’origen vegetal. / Per ESTEFANIA GRACIA
 
–Durant la seva darrera xerrada va comentar que els aliments poden ajudar a protegir-nos d’algunes malalties...
–Exacte, vam tractar quin tipus d’alimentació ens podria ajudar. D’entrada, vam tocar dues malalties que preocupen molt a la gent gran, però penso que es poden aplicar a tota la població en general.
 
–Quines són aquestes malalties?
–Una seria l’alzheimer i l’altra el risc de càncer. Cada vegada més veiem com els aliments processats, tot el que fa la indústria i tots els productes fets amb farines refinades, com els pans de motlle o els cereals inflats, afecten directament a la salut dels individus. Una alimentació amb molts productes processats i farina blanca refinada fa que augmenti tant el risc de càncer com d’alzheimer, així com el risc de patir qualsevol malaltia de tipus cardiovascular, hipertensió, obesitat o diabetis. 
 
–Quina seria una bona alimentació?
–S’han de prioritzar els aliments d’origen vegetal, com verdures o hortalisses. També tot el que són cereals no processats, sempre escollint millor la versió integral, la menys refinada. A més d’una alimentació molt rica en llegums, llenties, cigrons, mongetes, faves, pèsols, soja... I molt rica també en fruits secs i llavors. Bàsicament, prioritzar tot el que són els aliments d’origen vegetal. 
 
–Hi ha altres factors que poden augmentar el risc de patir certes malalties? 
–Sí. Per exemple, pot augmentar el risc d’alzheimer si no es controla la hipertensió, la diabetis o l’obesitat. Fumar també intervé, o el consum excessiu d’alcohol. També influeix negativament estar sempre estressat, tenir depressió o fer poca activitat física. Jo crec que val la pena cuidar-se i aprendre a tenir bons hàbits. A més, és important sociabilitat-se, perquè tancar-se en un mateix afecta a l’estat d’ànim i també pot afectar a la salut. 
 
–Quins consells donaria per tenir una vida més saludable?
–A part de prioritzar els aliments d’origen vegetal, com hem comentat, també s’han de prioritzar els greixos saludables, com el d’oli d’oliva, de les llavors o de l’advocat, que és molt saludable. 
 
Evitar per tant els greixos saturats de les carns vermelles o els que podem trobar en els embotits, així com els làctics sencers, s’han de posar en el punt de mira. Tenint cura de l’alimentació i deixant de fumar o els productes tòxics es pot adquirir una vida més saludable. S’ha d’intentar adquirir els productes més naturals possibles. Perquè cada vegada que es processen s’afegeixen greixos que no toquen i normalment no solen ser saludables. Es canvia la seva composició i es converteixen en greixos trans. Aquests són molt dolents perquè s’enganxen a les arteries. 
 
També hem de procurar tenir una flora bacteriana òptima, dels milions de bacteris que tenim, sempre hem de mirar de tenir un percentatge elevat (un 85%) de bacteris beneficiosos, i tenir controlat als malignes per tenir una bona flora. 
 
–Quina és la funció d’aquests bacteris?
–Aquests bacteris utilitzen la fibra alimentària per tenir energia. Per això és tant important que orientem la nostra alimentació cap a un producte d’origen vegetal i el més natural possible. Perquè la fibra alimentària ajuda a que els bons bacteris puguin proliferar. La flora intestinal ajuda a tenir un bon sistema immunitari, estar més preparats davant d’una intoxicació, tenir més vitamines, o fabricar part dels nostres neurotransmissors. Tenir una bona flora fa que a la teva sang i les teves cèl·lules arribin bons nutrients. 
 
–És parla de la dieta mediterrània com un exemple saludable...
–Exacte, una dieta mediterrània porta aquests components saludables que hem estat comentant, tant la dieta com tot l’estil de vida que engloba el Mediterrani. Així com tenir una cuina de proximitat, prioritzar els plats casolans, fer servir molts aliments de matèria prima o espècies, que estan plenes de fitonutrients. 
 
A més, a aquí es consumeix molt l’aigua com a beguda principal i els làctics més aviat fermentats. Es troba també la carn d’ovella, és la que hi ha sobretot a la conca del Mediterrani. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT