PUBLICITAT

DAVID BARÓ

DAVID BARÓ: «Agraïm el suport de partits nacionals, però som una candidatura parroquial»

El cònsol major de la Massana, David Baró
El cònsol major de la Massana, David Baró
David Baró va aconseguir gairebé un 80% de vots durant les darreres eleccions comunals. Així, el candidat es referma com a cònsol major de la Massana durant un mandat més. /Per Estafanía Gracia
 
–Quatre anys més al capdavant del comú. Perquè creu que la parròquia ha tornat a confiar en Ciutadans Compromesos?
–Perquè érem més coneguts pel fet  d’haver estat ja quatre anys al capdavant del comú. També suposo que pot ser per la demostració de gestió que hem pogut dur a terme durant aquests quatre anys, tant a nivell de sanejar les finances com de dinamització de la parròquia. També per tot el tema que va lligat amb el creixement de l’estació de Pal-Arinsal, ja que abans generava pèrdues i ara té beneficis. 
També ens han comentat que som un equip de carrer, proper i amb un programa realista amb 207 accions. Els ciutadans han vist un bon resultat. 
 
–Quines seran les prioritats per aquest mandat?
–Els eixos principals serien: continuar amb les finances sanejades (amb un ingrés que està estabilitzat i que difícilment podem esperar que augmenti en els pròxims anys, però amb una situació estable) i continuar amb la dinamització de la parròquia (amb activitats econòmiques, unificacions, amb l’ajuda que es fa a nivell de comerços i empresaris, amb la congelació de les taxes i els impostos i amb tota l’aposta que hem fet amb un calendari d’esdeveniments esportius). 
A més, durant aquests sis mesos dissenyarem el pla estratègic que s’utilitzarà com a full de ruta pels propers deu anys pel que fa al creixement de la Massana, que passa pel nostre motor econòmic: Pal-Arinsal. Però aquest no és un pla de viabilitat, la part dels números ja està feta,  així que ara s’estudiarà quines línies de negoci volem explotar, quins productes volem tirar endavant o quines inversions volem fer. I aquests aspectes es consensuaran amb tots els membres del Consell d’Administració. Així, al setembre d’aquest any podrem presentar el pla públicament en una reunió de poble. 
Després també hi ha tota la part de mantenir els serveis, però al final hi ha 207 accions i l’assoliment de totes elles farà que la parròquia vagi avançant. 
 
–L’estació ha deixat de ser un dèficit per a la parròquia...
–L’estació ja factura 14 milions d’euros i en gasta deu milions, per tant, li queda un resultat positiu de quatre milions, i amb aquests pot fer front a les amortitzacions, que són d’uns tres milions i poc i tanca amb beneficis. El darrer tancament es va fer amb un superàvit de 500.000 euros.  Per tant, estem molt lluny de quan tenia pèrdues, però volem traçar cap a on volem créixer i millorar. 
 
–Suposo que es continuarà amb les recompres...
–Sí, això forma part del nostre full de ruta, ja en vam fer la primera i a finals d’aquest any en farem una altra, cada any anirem recomprant. Perquè el nostre pressupost d’ingressos anuals és de 12 milions euros i tres es destinaran a inversió, d’aquests, un milió i mig es destinarà cada any a les recompres. 
 
–Es compliran les 207 accions al cent per cent?
–La proposta és complir-les totes, de la mateixa forma que durant el darrer mandat en vam complir el 98%. Per tant, esperem com a mínim poder arribar a aquest percentatge. A més, hi ha accions de tot tipus; senzilles o altres de continuïtat, per exemple, el manteniment que volem fer dels aparcaments verticals per potenciar i dinamitzar el comerç. Hi ha d’altres accions que són obres més duradores, per exemple, la millorar d’accés a Sispony. És una inversió que es farà aquest any i que té un pressupost total de 350.000 euros. 
O quan diem per exemple que volem crear el nou servei d’esplai a la carta, on els pares enlloc d’abonar-se mensualment podran escollir per dies,també són accions que s’estan treballant i es compliran. És a dir, hi ha accions més fàcils, d’altres més complicades i algunes que requereixen una inversió, però amb el marc pressupostari que estem fent per quatre anys vista la idea és poder assolir-les totes. 
 
–Es van reunir fa una setmana amb el cap de Govern, com seran les relacions amb l’Executiu?
–La reunió que vam tenir era per parlar sobre les transferències i competències dels comuns. I divendres ens vam reunir amb el ministre d’Ordenament, Jordi Torres, que està fent una ronda per recollir les inversions que nosaltres veiem i que fa Govern, són les que es van fent cada any a les parròquies. O d’altres accions que puguem llistar.
A més, el comú de la Massana sempre ha sigut col·laborador, amb sentit d’Estat, i ja ho vam demostrat durant el passat mandat, quan vam estar d’acord en congelar les transferències. Vam ser un dels comuns que també va decidir i va donar suport a que es congelessin, perquè entenem que la situació del país no ha canviat en els últims anys, per tant, l’ingrés que hi ha és el que tenim tots com a Estat. Seria difícil que ara la Massana digués que vol més transferències, perquè sabem que la situació és complicada i que en aquest sentit hi haurà la màxima col·laboració. Sempre i quan hi hagi consens, diàleg, que no hi hagin imposicions i que sempre hi hagi aquest respecte institucional que hi ha d’haver.  
 
–Els punts que es duran a terme en l’àmbit de transferències i competències són els mateixos que es van definir en el programa de campanya?
–Sí, nosaltres vam voler posar uns punts clars, deu qüestions que nosaltres veiem que són importants, per tant, són les mateixes que es van definir durant la campanya. Tot i això, s’haurà de consensuar entre tots, però són els punts de partida que nosaltres proposem. I crec que són bastant lògiques i que entre tots ho podrem aconseguir.
 
–Per tant, confia en arribar a aquest consens?
–Sí, clar. També ho he dit en altres ocasions, ara toca fer-ho. I s’ha marcat fer-ho en els pròxims dos anys, i si no ho féssim, els polítics penso que perdríem tota la credibilitat. Perquè ho tenim en els programes electorals, ens hi hem compromès i ara és hora de realitzar-ho. 
 
–Es treballarà en la comunicació dels pobles?
–Sí, hem comentat la inversió de Sispony, però en quatre anys hi hauran més accions a les carreteres o comunicacions dels pobles. Algunes de les actuacions ja pressupostades són per exemple acabar el pla especial de Pal o la corba d’entrada al poble de Sispony, que tindrà un cost de 150.000 euros. 
Aquest any també hi ha pressupostat i es traurà aviat a concurs públic les obres per acabar l’eixample de la carretera secundària al poble de l’Aldosa. Vam fer una fase fa dos anys, una altra l’any passat i quedaria fe aquest la darrera, així, l’Aldosa estarà comunicada completament per voravies, perquè fins ara era l’únic poble que no tenia aquestes comunicacions. L’any que ve també es vol fer l’eixample del pont d’Anyós, perquè és un punt negre. És a dir, les inversions es faran en aquelles petites coses que milloraran la seguretat dels ciutadans. Tot i que és evident que ara no hi haurà una inversió molt gran de dos o tres milions d’euros, perquè el pressupost és el que és. Per tant, són obres d’acompanyament o de millora. En paral·lel, es continuarà fent el manteniment de les voravies o el servei de neteja pública. I aquest any o el que ve al pressupost també hi haurà una partida molt important que serà continuar amb els col·lectors, que és la separació de les aigües, un compromís que també té la resta de comuns amb Govern. És una inversió que sovint no es veu, però és totalment necessària. I sobretot, també mantindrem els serveis i farem que la parròquia continuï endavant amb un creixement econòmic. 
 
–Com creu que serà la relació amb l’únic membre de la minoria?
–Igual que durant l’últim mandat. En aquest cas, a l’únic membre de la minoria li hem proposat que estigui en el Consell d’Administració de Pal-Arinals, i ha acceptat, per tant, és un pas de mà estesa i col·laboració.  A més, nosaltres intentarem posar-li les coses fàcil perquè pugui fer la seva tasca. Per exemple, aquest mes de gener fem un pas més també en el que són les noves tecnologies i tots els consellers de comú –a través d’una aplicació mòbil– podran consultar des de qualsevol lloc les propostes, les actes de les comissions o les juntes de Govern.  Per tant, el membre de la minoria també podrà tenir accés a totes aquestes dades per si no pot anar a totes les comissions, encara que ell ha manifestat que en principi intentarà anar a totes. Així podrà dir la seva, i si té alguna altra opinió o punt de vista sobre algun fet concret ho podrà exposar.
 
–L’èxit de Ciutadans Compromesos en aquestes darreres eleccions ha estat un èxit liberal?
–Durant les eleccions a la Massana hi havia dos candidatures, i una era Ciutadans Compromesos. Nosaltres som una plataforma parroquial que agrupa diferents sensibilitats, hi ha bastants independents i hi ha liberals, com també hi ha integrants dels Verds.  I en vista dels resultats, està clar que agraïm el suport que ens han mostrat diversos partits. A més, matemàticament, hem arribat pràcticament al 80% de vots, per tant, hem tingut suports de diversos simpatitzants. 
Nosaltres som una plataforma que fem política parroquial, però agraeixo el suport que hem tingut d’altres partits nacionals. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT