PUBLICITAT

CARLES IRIARTE President apapma

CARLES IRIARTE: «Cuidar el medi ambient porta més riquesa al país»

Carles Iriarte
Carles Iriarte
Fa deu anys que Carles Iriarte és president de l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma). Una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu la protecció del medi ambient, les plantes i els animals per tal d’acostar-se a un model andorrà de desenvolupament sostenible. Així, Apapma coopera amb les institucions públiques en matèria d’assessorament o en la realització de programes de millora./ Per Estefania Gracia
 
–Com sorgeix Apapma?
–Jo no hi era als inicis de la història, però va sorgir als anys 80 per una necessitat que hi havia a Andorra i per un anhel que tenien molts ciutadans del país de poder vetllar pel Principat, ja fos pel patrimoni natural, el cultural, el medi ambient i tot el que va relacionat amb la salut pública en aquest sentit. Contribuint així als drets socials i públics de la gent del país.
 
–Quins projectes pioners ha impulsat l’associació?
–Amb els primers impulsors es va muntar la gossera, perquè abans a Andorra no n’hi havia, i Apapma va crear-la. Posteriorment, va ser Govern qui se’n va fer càrrec. També vam començar la recollida de piles, perquè fins llavors no es feia cap tipus de recollida, anaven a la incineradora o directament a l’abocador, provocant molta contaminació. També es van fer les primeres campanyes de recollides de residus a la muntanya, on hi van participar els comuns i constructores. 
 
–De cara a aquest any tenen nous objectius marcats?
–Un dels objectius que tenim és sobretot donar a conèixer l’associació. Perquè fa una tasca molt important des de fa uns anys, que és la representació de la societat civil en diferents comissions on participem, com pot ser la de caça, de pesca, de residus... 
Comissions on donem el nostre punt de vista o les nostres aportacions perquè la cosa funcioni millor. Per exemple, a nivell de residus, d’aquí poc es començarà la recollida selectiva de matèria orgànica per fer compost, un fet que deu anys enrere era impossible que es fes a aquí.  I ara, a través de la constància i les comissions hem aconseguit que Govern tiri endavant una prova pilot  per dur a terme aquesta iniciativa.
 
–Són projectes que porten molta feina...
–Sí, és una feina que fa molt de temps que fem però que malauradament en els darrers anys s’ha quedat una mica parat. La gent no sap que fem exactament a Apapma i en quines comissions participem o les aportacions que arribem a fer. Per això, de cara a aquest any que comença, volem donar-nos a conèixer i fer arribar tota aquesta informació als simpatitzants i a la població. 
 
–Com es sustenta l’associació?
–Som una associació sense ànim de lucre. Actuem o impulsem els projectes amb les aportacions dels socis, perquè no rebem cap ajuda ni de Govern ni de cap fundació. Per això, també intentem implementar el nombre de socis, a més, durant els darrers anys, degut a la crisi, han anat disminuint.
Amb aquests nous socis intentem buscar a gent amb ganes de col·laborar, que tingui projectes, idees o que vinguin a incorporar-se a les comissions on participem o a iniciar projectes nous per millorar la situació del país. Però també lluitar per tota la riquesa que aporta al Principat el medi ambient.
 
–En quin sentit?
–Perquè a part de cuidar el medi ambient, si està ben cuidat també és més maco de veure. Amb un medi ambient correcte i net els turistes i els mateixos ciutadans també poden veure la fauna i la flora autòctona del país. I podem potenciar més el turisme d’esport o de muntanya i compaginar-lo amb el de compres.
 
–Com es pot ser soci?
–Es pot contactar amb nosaltres al número 724724 o al correu [email protected]. O entrar a la nostra pàgina web, on hi ha un formulari per poder ser soci. També poden enviar consultes o denúncies. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT