PUBLICITAT

SANDRA TUDÓ Candidata de Ld'A+I a Ordino

SANDRA TUDÓ: «Per eixugar el deute d’Arcalís hi ha d’haver altres vies»

Sandra Tudó, candidata de Ld'A+I a Ordino
Sandra Tudó, candidata de Ld'A+I a Ordino
El col·legi és la seva professió, però des de sempre a casa ha viscut la política i amb 27 anys ja es va presentar a unes comunals a Escaldes. Després  d’una pausa, ara creu que ha arribat el moment de tornar-hi. 12 anys porta a Ordino, és a l’esbart i se sent «propera al poble». «Em van venir a buscar, i vaig dir que sí», assegura.

–Per què va dir que sí a ser la cap de llista de Liberals + Independents?
–Perquè sempre m’havia agradat i era un repte per a mi ser a la política comunal més que a la nacional. Com que pensava que podia aportar alguna cosa més, vaig acceptar. És un repte i una responsabilitat.

–I què pot aportar la seva candidatura al que hi havia fins ara?
–Penso que l’equip és de gent d’Ordino, molt compromès i amb moltes idees diferents que representen a tota la parròquia. Diferent aportem cares noves, idees noves, sang nova, frescor, transparència i una manera de fer més de cooperació. Hem arribat a un consens i aquesta és la manera de treballar d’un comú, sense seguir una ideologia molt marcada per un partit polític.

–Creu que ha arribat l’hora del canvi?
–Les coses tan repetitives no són bones enlloc. Tot és cíclic i tot s’ha d’anar renovant, i ha arribat el moment d’aquesta renovació.

–Com és l’equip que presenta Liberals+Independents?
–És un equip jove, amb ganes de treballar per la parròquia, sense cap interès personal, amb una manera de fer molt propera al poble i parlant el mateix llenguatge que la nostra ciutadania. Per tant, penso que podem fer molta feina, escoltant el que ens diu el poble i aportant les nostres idees.

–La campanya és al final, quina sensació té del que podria passar a Ordino?
–Veig que hi ha gent que em dóna suport molt, d’altres que no però que ens donen molts ànims i idees per seguir endavant en un lloc o en un altre, i penso que es respira força bé, que tenim possibilitats com els nostres contrincants d’estar a la casa comuna com a majoria.

–Què pensa vostè quan el primer dia de campanya el rival polític afirma que ells surten amb avantatge?
–Són maneres de fer. No em preocupa excessivament. És una manera de pensar d’ell. És el poble qui decideix. És veritat que a Andorra acostumem a tenir unes idees i canviar-les costa, però crec que arribarem a un sector de gent que podem, amb la nostra manera de fer, canviar-los la seva manera de pensar i el seu vot.

–La campanya a Ordino ha tingut dues vies. Una cap a Arcalís, i l’altra cap a les transferències. Quines són les propostes en aquest sentit dels Liberals?
–En transferències i competències pensem que s’ha de canviar perquè la situació ha canviat molt. En aquell moment al 92 es van prendre unes decisions que es poden revisar ara, perquè és un bon moment perquè a més a partir del 2016 també intervé la regla d’or i això a nivell de finances està repercutint en l’economia. S’ha de treballar amb consens amb el comú, amb totes les institucions, i no hem de perdre de vista que els comuns són els que tenen un rol més important perquè som més a prop de la realitat.

–Què demanaria Ordino?
–Demanem que aquelles parròquies que aporten un bé a la societat andorrana, es tingui en consideració amb aquesta caixa de solidaritat que he nomenat en diverses ocasions. Aportem amb Arcalís un 1% del PIB, i penso que ens poden ajudar amb una part d’aquestes finances.

–Què en faran a nivell de finances?
–Estem en un moment d’endeutament una mica elevat, estem arribat al sostre permès per la llei, que és del 200%, i per tant aquí hem de buscar una solució. El dia a dia de la vida del comú es podria anar pal·liant, però s’ha d’arreglar el problema d’Arcalís perquè aquest és un motor de la parròquia, és un tresor que tenim però que hem d’anar polint perquè si no està fent minvar les economies de tots els ciutadans.

–Com paeix l’equip de campanya aquestes expectatives que han creat envers Arcalís, dient que tenen inversors?
–La gent vol saber-ho i és normal, i és el poble qui ho ha de decidir. Nosaltres hem treballat des de fora per aconseguir diversos inversors, penso que hi ha gent interessada en la nostra estació, i no m’estranya perquè és una estació excel·lent.

–Com es pot reduir el deute d’Arcalís?
–L’antic comú va canviar la gestió fa un any i tothom treballa per millorar-la, però veig difícil que es pugui eixugar l’endeutament d’Arcalís amb bona gestió. Hi ha d’haver altres vies per poder arribar a un bon nivell.

–I quan parla d’altres vies, exactament perquè la gent ho entengui, quines són?
–Una seria que no ens podem separar tan radicalment dels nostres amics de la Massana i de la marca comercial Vallnord. Segurament teníem un percentatge inferior i això es reflecteix en altres coses, però no hem d’oblidar que aquesta marca comercial és el que ens fa ser més competitius que els nostres veïns de les altres valls. L’altra part seria el fons de solidaritat, i l’altra serien els inversors.

–Parlem dels avis, dels joves, del dia a dia de la parròquia.
–Sempre s’ha de mirar pel dia a dia dels ciutadans. En el seu moment es van fer infraestructures importants com és la ludoescola, la casa pairal, el centre de congressos... hem d’intentar fer venir gent a Ordino per ampliar aquesta riquesa. Tenim un eix patrimonial, natural i turístic-esportiu, i hem de combinar aquests tres. Hem de picar a la porta perquè la gent vingui a Ordino.

–Quin missatge es trasllada a la resta de pobles de la parròquia?
–Els veïns ens diuen d’acostar Ordino als pobles, uns amb el bus parroquial, cosa que farem ampliant els seus horaris, però també en infraestructures. La primera acció seria continuar amb la vorera entre Ansalonga fins a la Cortinada.

–Què li pot aportar el programa dels liberals a la gent jove?
–Els podem aportar ser més vius a la parròquia, participar més en el dia a dia de la parròquia. Ells tenen altres coses en la ment, però ens poden aportar idees. Com a persona vinculada a l’educació, penso que els hem de donar les eines per poder escoltar-los. Això es fa fent-los venir a la casa comuna, donar-li’ls el lloc per participar i agafar les franges d’edat, perquè cadascú té expectatives diferents.

–I als avis?
–És un col·lectiu molt important perquè tenen molt a ensenyar-nos. La casa pairal nostra crec que és de les més maques d’Andorra però els hem d’ofertar les activitats que ells creguin necessàries.

–Cultura, què volen aportar?
–Jo estic molt vinculada a la cultura i l’educació i penso que és molt important. Però també hem d’anar innovant, ja sigui a partir de l’art, de la dansa, de la coral, de la pintura... no hem de deixar de banda res, i hem d’estar orgullosos que a una parròquia tan petita tinguem tantes coses.

–Aquí entraria en joc algun edifici del poble?
–El centre de congressos hauria de tenir un caire molt polivalent. Qui ho necessiti estarà a la seva disposició, sense deixar de banda els hotelers, que també el fan servir. Però sí que hem de potenciar que la gent vingui a fer congressos o presentacions.

–Esports: instal·lacions i esdeveniments esportius. Com valoren el que s’ha fet fins ara?
–Crec que hem de continuar amb el renom que hem tingut per alguns esdeveniments esportius, potser ampliar-los amb altres activitats. Els centres esportius també poden atraure més entitats.

–Valori els vuit anys de l’anterior equip comunal?
–Mereix el meu respecte tothom que es posa en política, però s’ha invertit poc, i invertir és bo per al ciutadà. Sí que és veritat que han renovat el centre esportiu, però penso que hem d’intentar trobar solucions a altres problemes, com ara Arcalís.

–Situem-nos en dos possibles escenaris: un, governen; l’altre, són a l’oposició. Quina serà l’actitud?
–Amb el meu tarannà, i el del meu equip, esperem que l’oposició estigués al nostre costat sent constructius. I si fóssim a l’oposició, seríem constructius aportant el nostre gra de sorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT