PUBLICITAT

RICARD FITER EXRAONADOR DEL CIUTADÀ

RICARD FITER: «Els programes electorals sempre s’han de complir»

Ricard Fiter
Ricard Fiter
Ricard Fiter està casat i és pare de dues filles. Viu a Aixirivall a Sant Julià de Lòria. És llicenciat en Dret des de l’any 1969 per la Universitat de Barcelona i va cursar posteriorment Ciències Polítiques a la Universitat de Madrid. Al 1970 va ser elegit per oposicions Secretari General del Consell General de les Valls, càrrec que va exercir fins el 1975. De la seva llarga trajectòria professional cal destacar que va ser el primer Raonador del Ciutadà, responsabilitat que va ocupar fins el desembre de 2004. Entre els anys 2005 i 2010 va ser l’ambaixador d’Andorra al Consell d’Europa.
 
–Quina és la seva afició preferida?
–Cuidar de la família, la lectura i anteriorment el desenvolupament dels càrrecs institucionals que vaig ocupar.
 
–Què li agrada més d’Andorra?
–Entre altres, la sobirania que recau en el poble.
 
–I el que menys?
–La improvisació i la provisionalitat d’alguns polítics en qüestions d’Estat.
 
–Quin és el seu racó preferit del país?
–El país en general.
 
–Acostuma a reciclar?
–Sí, és habitual a casa nostra.
 
–Està d’acord amb pagar l’IRPF?
–Penso que s’hauria pogut fer d’altra forma, ja que considero que la llei té llacunes importants que afecten als contribuents d’una petita comunitat com és la del nostre país.
 
–Algun cop ha pensat en marxar a treballar a l’estranger?
– Personalment no. I desitjo que amb la precipitació com segurament s’ha reglamentat la normativa d’obertura econòmica, els nostres fills no hagin d’emigrar com molts dels nostres avantpassats. El mateix penso de les empreses andorranes que els hi serà difícil competir amb grans multinacionals que poden instal·lar-se al país. Cal entendre el que és Andorra i on es pot o no arribar en aquest complicat tema.
 
 
–Li satisfà el model sanitari?
–Sí, tenim per exemple un hospital públic, amb prestacions de clínica privada.
 
–Creu que comprar a Andorra és barat?
–Hi ha productes bé de preu, malgrat tot cal estar atents als grans centres comercials que gaudeix tanmateix Barcelona ja que és una realitat que ens envolta i que cal posar de relleu. Els diferencials i la qualitat són la base, al meu entendre, per continuar enfortint el comerç d’Andorra.
 
–L’interessa la política?
–Sempre m’ha interessat però en el meu cas sols intento donar suport als qui entenc que poden defensar millor els interessos d’Andorra.
 
–Se sent inquiet sense el mòbil?
–No especialment, encara que avui dia és una eina fantàstica que ens aporta unes grans avantatges i que abans no en gaudíem. 
 
–Quin és el seu programa de TV favorit?
–Reportatges d’història i geografia i alguna pel·lícula d’actualitat per veure amb la resta de la família.
 
–Té por a la mort?
–No.
 
–Creu que després hi ha alguna cosa?
–Sí.
 
–Practica algun esport?
–Sí. Natació i esquí.
 
–Intenta estalviar?
–En el que es pot, ja que sempre ens han ensenyat que l’estalvi de les famílies representa una tranquil·litat i garantia pel que esdevingui en el futur. És aquest un dels motius pel que crec que un rellevant sector de la nostra societat se sent defraudat ja que es va dir que no es tocaria l’estalvi a nivell de l’IRPF. Posteriorment es va fer el contrari. Els programes electorals són per complir, que és el que volen els ciutadans i no solament per guanyar vots i després fer-se ‘el mort a la piscina’. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT