PUBLICITAT

LAIA BOIXADÓS CANTANT

LAIA BOIXADÓS: «Tots els cantants han de conèixer l’aparell fonador»

La cantant Laia Boixadós.
La cantant Laia Boixadós.
Formada a l’Aula de Música Moderna del Conservatori del Liceu, llicenciada en CWP (escriptura i producció contemporània) per la prestigiosa escola Berklee College of Music, de Boston, i formada en Intervenció Logopèdica en trastorns de la veu per la Universitat Ramon Llull, Laia Boixadós (Manresa, 1983) s’ha donat a conèixer a Andorra amb la seva actuació al segon Jambo Street Music amb la formació White Heaven, amb la qual col·labora el fotògraf i cantant andorrà Juli Barrero. Boixadós també va aprofitar el viatge per impartir un taller de veu i gospel. La cantant és una fan dels estils gospel, jazz, blues, swing, R&B, pop i soul, i les seves influències musicals són noms com Gretchen Parlato, Esperanza Spalding i John Coltrane. / Per ESTHER JOVER MARTIN

–La Berklee College of Music és un dels centres de formació musical més prestigiosos del món.
–Sí, em van donar una beca. Vaig fer un gran treball per poder-hi arribar, però amb molt d’esforç ho vaig aconseguir. A Berklee vaig estudiar tres anys producció i arranjaments de música moderna. També vaig fer piano, cant i tot el relacionat amb música moderna, com, per exemple, vaig tenir l’oportunitat d’arranjar un tema de l’Sting. Allà vaig començar amb temes propis. Després em vaig formar amb un dels cantants que més vegades ha actuat amb Bobby McFerrin, que canta sol a cappella i és un crac de la veu. I després de Boston me’n vaig anar a Londres a fer pràctiques en televisió i publicitat.

–També composa temes propis.
–Al Jambo Street Music vam presentar un tema de gospel, en català, que he composat jo.

–White Heaven Gospel Group, qui són?
–A la formació som quatre cantants: Juli Barrero, Anna Serra, Enric Alavern i jo com a soprano. I la pianista és Iris Abancó.

–Com neix White Heaven?
–Bé, portem un any i mig assajant cada dissabte. Pobre Juli [Barrero] que baixa cada dissabte d’Andorra! Vull esmentar moltes vegades en Juli perquè estic molt contenta d’haver trobat algú que doni tant de suport al grup i ens ajudi tant a tirar endavant. White Heaven va néixer l’any 2000, amb diferents membres. El grup el vaig impulsar jo, per necessitat de la creativitat que tenia en aquell moment, i les ganes que tenia de cantar amb gent perquè sempre he anat a la meva! Els components del grup venim tots dels Esclat Gospel Singers, excepte el Juli, i vam ser el primer grup gospel de Manresa. També vaig cantar una temporada amb el grup Messengers.

–Que va participar en un concurs!
–Sí, a Oh Happy Day!, de TV3, i vam ser semifinalistes.

–També imparteix tallers de veu?
–Bé, jo he cursat un postgrau de veu, que és molt recomanable per a tots els cantants, que es diu Intervenció logopèdica en trastorns de la veu que serveix per saber què és l’aparell fonador. I ara he començat a impartir jo un taller sobre la veu i les cordes vocals que estic movent per Mallorca, Menorca i Igualada i a tot arreu on pugui. Els meus projectes immediats són aquests: el taller i composar i gravar el meu disc.

–Un disc de Laia Boixadós?
–Sí, serà un disc propi. Encara no sé quantes cançons perquè les estic composant, però serà soul entre anglès i català.

–Què més fa a més de cantar?
–Toco el piano i acompanyo cors de gospel, que també dirigeixo. Vaig començar amb guitarra però ara em dedico al piano i a la veu.

–I algun altre grup?
–Amb el Pol Sánchez tenim el grup Jazz & Akords Duet, un duo que arranja temes coneguts pop, des dels anys 80 fins a l’actualitat. També fem alguna cosa de jazz.

–Quins lligams té amb Andorra?
–Hi he actuat per primera vegada al Jambo Street Music, però tinc una bona relació amb el país perquè hi tinc família i com que tinc casa a Puigcerdà vinc sovint. Coneixia molt el Festival Internacional de Jazz d’Escaldes-Engordany, que va tenir molta anomenada, i d’altres activitats que s’han fet al país. Sempre ho he vist com un exemple d’un lloc petit on es poden fer moltes coses.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT