PUBLICITAT

FRANCESC VIAPLANA Alcaldable d’Esquerra Republicana de Catalunya a la Seu d'Urgell

FRANCESC VIAPLANA: «Hem d’aconseguir que la Seu torni a ser un lloc envejable per viure i treballar»

L’alcaldable de la Seu per Esquerra Republicana de Catalunya, Francesc Viaplana, al parc del Segre.
L’alcaldable de la Seu per Esquerra Republicana de Catalunya, Francesc Viaplana, al parc del Segre.
Nascut a la Seu d’Urgell, va créixer al barri de Santa Magdalena. Ha estat vinculat des de sempre a diferents entitats locals que li han fet viure la Seu. Compromès amb el territori i amb la seva gent. Ha estat president de la secció local d’ERC a la Seu i actualment és el president de la federació regional d’aquesta formació a l’Alt Pirineu i Aran.

–Quan i com li ve la passió per la política?
–Des de petit sempre m’he sentit molt arrelat al territori, a la Seu, al Pirineu i a Catalunya, i la política sempre m’ha agradat. Al 2003 vaig fer un pas més i vaig començar a militar a ERC.

–Per què va triar aquest partit?
–Un partit no es tria, no és com anar a la peixateria a escollir el peix que més t’agrada, simplement t’hi sents identificat o no, i jo m’identifico amb ERC, ja que sempre ha defensat els valors d’esquerra, el republicanisme i l’independentisme.

–Ha tingut mai responsabilitats polítiques?
–Responsabilitats orgàniques sí, del 2008 al 2012 vaig ser president de la secció local de la Seu d’Urgell, i des del 2012 fins l’actualitat president de la federació regional de l’Alt Pirineu i Aran.

–Què és el que més li agrada de la seva ciutat?
–El seu entorn i la seva gent. Crec que la Seu té la mida perfecta, pots anar a peu a tot arreu i tot i ser una ciutat petita ens coneixem més o menys tots. Per mi és una ciutat amb ànima de poble. La Seu està carregada d’història, només cal donar un tomb pel centre històric per copsar-la. També m’encanta la seva situació geogràfica, que ens situa en el centre del Pirineu, tenim a un pas magnífics boscos i muntanyes. I quan sumes a aquests valors els urgellencs i urgellenques et dona l’equació perfecta, ja que la Seu és una ciutat viva gràcies a la gent que la viu dia a dia.

Política més família, amics o vida social, és una fórmula impossible?
–De moment per mi no, i si arriba el dia en que he d’escollir entre la família i els amics envers la política, ho tinc molt clar, em quedo amb la meva gent.

–Com es guanya la vida?
–Sóc enginyer tècnic forestal, i fins ara m’he guanyat la vida amb aquesta professió, tant fent projectes d’enginyeria forestal, com treballs forestals al bosc amb la motosserra i la desbrossadora. Actualment m’he tirat la manta al cap i he deixat l’empresa, per poder dedicar el 100% a les municipals de la Seu. Un cop passin les eleccions, hauré de tornar a buscar feina.

–Cal què els polítics siguin professionals?
–Si es refereix a que tothom hauria de poder dedicar uns anys de la seva vida al servei dels altres independentment dels seus ingressos si, ja que sinó, només es podran dedicar a la política aquells que tinguin la vida resolta econòmicament (que no és de bon tros el meu cas).

–Què cal fer per què la ciutadania recuperi la confiança en la classe política?
–Només hi ha una manera i és que la ciutadania vegi els seus polítics com uns veïns més i que les seves accions van dirigides als servei de tots. Tots els casos de corrupció i malversació de fons només fan que engrandir aquesta desconfiança.

–La Seu és capital dels Pirineus?
– Sí, sense cap dubte, i és imprescindible pel nostre territori que es materialitzi la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, mentre no la tinguem no tindrem veu pròpia a Catalunya. La capitalitat de la Seu és històrica, poblacional, geogràfica i de serveis, no s’ha de confondre amb una capitalitat administrativa, ja que aquesta ha d’estar repartida en totes les comarques. No hem d’estar per sobre de la resta, sinó que tenim tots els ingredients per liderar el progrés de tots.

–Quin model de ciutat li agradaria?
–M’agradaria una ciutat que fos el referent del Pirineu, per les seves infraestructures i serveis i per la qualitat de vida dels seus ciutadans.

–Quin valor és el que destacaria de la seva formació política?
– El republicanisme.

–Què li cal a la política catalana?
–Deixar l’ambigüitat i tenir un estat propi.

–Què li cal a la política de la Seu?
–Un canvi a l’Ajuntament i és el que el nostre equip ofereix.

–Encara hi ha camí per recórrer?
–El camí no s’acaba mai, sempre podem anar a més, l’excel·lència és un objectiu que no s’hi acaba d’arribar mai.

–Quines són les propostes de millora per a la Seu si aconsegueix l’alcaldia?
–Prioritzar les persones per davant de tot i aconseguir que la Seu torni a ser un lloc envejable per viure i treballar.

–Si vostè surt escollit, serà un alcalde...  
–Aquesta pregunta la respondrà la gent, si la majoria ens dóna la confiança que necessitem per aconseguir l’alcaldia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT