PUBLICITAT

MANU BUSTELO AVENTURER

MANU BUSTELO: «És important seguir la política del país on vius»

Manuel Bustelo.
Manuel Bustelo.
Manuel Bustelo (1976, Mendoza, Argentina) va arribar a Andorra l’any 2010. Professionalment es dedica al màrqueting i la publicitat, però és un aventurer nat: submarinisme, alpinisme, biciclet, esquí... A la web www.manuelbustelo.com deixa constància de les seves gestes. També se’l coneix per promoure una demanda col·lectiva de la clientela afectada per la intervenció de BPA.

–Afició preferida?
–Promoure el desenvolupament sostenible, una manera responsable de fer negocis i tenir cura de la natura.

–Què li agrada més d’Andorra?
–Moltes coses! La seguretat i el relatiu ordenament de la societat. La seva situació geogràfica és privilegiada. M’agrada el creixement econòmic basat en el turisme i els esports d’hivern, que s’ha desenvolupat de forma exemplar en les últimes dècades.

–I el que menys?
–Lamentablement, no puc deixar de mencionar la decepció del que ha passat amb BPA. Andorra té una plaça financera importantíssima, és el motor del país. Se’m fa difícil entendre com tant el sector privat com el públic han permès que s’arribés a aquesta situació. S’ha danyat la imatge del país i s’ha perjudicat milers de persones que han confiat en l’entitat i la salvaguarda del país. Un altre tema és la poca educació dels fumadors. Constantment veig gent llençant cigarretes al carrer, a les clavegueres i als rius. Em sorprèn que no hi hagi més cura i conscienciació per evitar-ho.

–Quin és el seu racó favorit?
–Només un? Les precioses vistes des dels nombrosos cims. I Ordino conserva un encant intacte, és un poble petit amb una gran bellesa autòctona.

–Recicla?
–Sí, i tant. Lamentablement, el destí de les escombraries reciclades és fosc... He sentit diverses versions del que se’n fa i la majoria afirmen que no s’acaben reciclant. Hauria d’investigar i trobar una font fiable que em confirmi on van a parar les deixalles.

–Està d’acord en pagar IRPF?
–Sí, sempre que el Govern utilitzi aquest capital per invertir en obres públiques, col·legis, millores en el sistema educatiu, sanitat, etcètera.

–Li satisfà el model sanitari?
–Sí, n’estic molt satisfet.

–Comprar a Andorra és barat?
–Hi ha productes que són més barats en comparació a d’altres països de la regió, però jo no consumeixo ni alcohol ni tabac i no em beneficio dels preus avantatjosos. En els sectors d’electrònica i d’esports, encara es troben productes a preus avantatjosos.

–Li interessa la política andorrana?
–Sí, m’interessa. És important com a ciutadà responsable estar al corrent dels esdeveniments i evolucions polítiques del país on un resideix.

–L’inquieta no tenir el mòbil a mà?
–No, tot i que és la meva eina de treball i comunicació, conjuntament amb l’ordinador. En el món d’avui en dia, en què la comunicació constant és fonamental per al desenvolupament dels negocis i la presa de decisions, és una eina indispensable. En canvi, em sento molt feliç quan puc deixar-lo de costat i connectar-me amb l’entorn i les persones que em rodegen sense estar pendent de la connexió digital.

–Què mira a la televisió?
–No tinc televisor, prefereixo llegir. Quan vull veure una pel·lícula vaig al cinema, i si busco un programa sobre natura o esport, a Youtube.

–Quins esports practica?
–Des de ben petit l’esquí és una gran passió. M’agrada molt la llibertat i l’entrenament que suposa anar en bicileta. I la pràctica del submarinisme m’ha sensibilitzat sobre la riquesa dels ecosistemes marins i la necessitat de protegir els oceans.

–Intenta estalviar?
–Els costos de la vida són cada vegada més elevats i costa més estalviar. Poso l’èmfasi en el treball i en l’esforç constant, però en les ocasions en què se’m permet, intento estalviar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT