PUBLICITAT

MATTIA SCHIROSA «Hem barrejat música tradicional catalana amb ritmes de l'est»

L.F.M
ESCALDES ? ENGORDANY

Periodic
Foto: MATTIA SCHIROSA

ACORDIONISTA I PRODUCTOR

El segon concert del cicle Jazz Hivern té lloc avui a l'Auditori Nacional d'Ordino i anirà a càrrec de la multi ètnica Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra (BGKO), amb músics de Sèrbia, Índia, Itàlia, Francia, Grècia, Mèxic, Alemanya i Catalunya. Un sextet que barreja la música tradicional dels Balncans, la música tradicional Klezmer, música de l'Orient Mitjà i gipsy jazz. Mattia Schirosa és l'acordionista i productor d'aquesta particular formació.

–Com va sortir la idea de crear un grup tan divers?

–Vam començar fa dos anys, som un grup relativament jove, i va iniciar-se com una espècie de laboratori amb músics que hi havia per Barcelona – la majoria d'ells són viatgers –interessats en la música de l'est d'Europa. Ens trobàvem a diverses jam session organitzades al Raval de Barcelona, i encara hi anem. Passen moltíssims músics per allà, i la formació sempre es va enriquint amb músics de l'escena local o col·laboracions. La formació sempre està en evolució, afegint nous artistes.

–La base del vostre repertori, doncs, és música Klezmer i gitana?

– Si, seguint la idea conceptual de barrejar móns de la música tradicional de l'Europa de l'est. En aquest joc ens deixem també influir per la nostra interpretació i els nostres estils músicals; som músics que venim tant de formació moderna com clàssica. També hi hem barrejat música tradicional catalana, alguna caso llatina... amb ritmes de l'est.

–I que podem trobar de tradició catalana en les vostres barreges?

–No sé si avui la tocarem, però al disc hem gravat una cançó, La Dama d'Aragó, que vam fer revolucionant totalment els ritmes balcànics. També Amèlia és un dels altres temes en català.

–Heu publicat un primer disc, Imbarca, esteu pensant ja en el segon?

–Sí, el gravarem al març d'aquest 2015. El primer el vam gravar fa un any i mig, i va ser editat per una de les discogràfiques més importants de Barcelona, Satélite K, que era productor de Ojos de Brujo, i vam fer oltes presentacions a Espanya i Europa.

–Teniu prevista alguna gira per Europa?

–De fet sempre estem en gira, som un grup que toca molíssim, ens basem molt concerts en viu. De cara a l'estiu i primavera sempre muntem les gires més grans europees; aquest any estarem a l'abril a Àustria i Alemanya, al maig Holanda i Bèlgica, i després a l'estiu com cada any ens criden d'Itàlia, Grècia i Sèrbia. Així doncs, segur tindrem tres gires europees aquest any.

–Diuen de la Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra que és un grup amb molta festa...

–Té un component festiu important, però no només això; nosaltres ho treballem amb encant i imaginació. Hi ha tres components: la festa, la dansa, però també una contemplació més espiritual, fem arranjaments que permetin evocar mons. No només és festa i ball.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT