PUBLICITAT

SÍLVIA DE CAMBRA «No m'agrada la manca de diàleg entre polítics»

IMAR MARTÍNEZ
Periodic
Foto: TONY LARA

PRESIDENTA DE GAMM

Va néixer a Barcelona, però va traslladar-se a Madrid on va estudiar la carrera de físiques amb la especialitat de quàntica. Desprès de treballar a Anglaterra, i viure a Nova york, va arribar al Principat fa 15 anys com a professora tecnologia i matemàtiques de l'Institut Espanyol on continua donant classes. Entre d'altres motius, Andorra és el seu lloc ideal per viure perquè es considera una apassionada de l'esquí. A més, fa vuit anys que és presidenta del Grup d'Amics de les Matemàtiques (GAMMA), una associació que, mitjançant jocs i experiències, té l'objectiu de motivar la curiositat dels estudiants. La Sílvia explica que des d'aleshores i, sobretot, gràcies a la col·laboració de la Comisió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU), «hem organitzat jocs matemàtics i activitats temàtiques segons l'any internacional declarat per la Unesco». Aquest any és el de La llum i les tecnologies, i des de GAMMA han escollit EL SOL com eix principal. A més, afegeix que «la nostre filosofia és que, mitjançant experiments, l'alumne pot arribar per ell mateix a conclusions que utilitzarà pel seu autoaprenentatge».

–Quina és la seva afició preferida ?

–La natura, la cultura, l'esport i, sobretot, menjar bé.

–Què és el que més li agrada d'Andorra?

–La multiculturalitat, i que és un país molt obert a noves ideés. Qualsevol que tingui un projecte pot participar en tot tipus d'activitats i portar-ho a terme.

–I el que menys li agrada?

–Els polítics. No m'agrada que en un país tan petit no col·laborin entre ells, i la manca de diàleg, que és la base de la civilització.

–Quin és el seu racó preferit del país?

–El Montmalús, on vaig fer cim per primera vegada amb Òscar Cadiach de guia de muntanya, durant la setmana blanca... I si em permet dir un segon, el pic d'Arcalís, on vaig tenir la sort de veure passar el primer raig de sol pel forat de la Coma, acompanyats de Jaume Riba, mentre Bonaventura Adellach explicava com ho va descobrir.

–Recicla?

–Reciclo, però sobretot crec que no s'ha de consumir mai el que no es necessita. Vaig fer un estudi de la contaminació lumínica d'Andorra, durant l'any de l'astronomia, ja que l'enllumenat públic orientat cap a munt, no ens deixa veure els estels... A més, perjudica els animals seriosament.

–Està d'acord amb pagar IRPF?

–És imprescindible. Ja Òscar Ribas, ex-cap de govern fa molts anys que es va avançar amb aquesta proposta.

–Li satisfà el model sanitari?

–A causa del tamany del país, no hi ha tot tipus d'especialistes. Això fa que sigui un luxe poder escollir un especialista d'Espanya o França.

–Comprar a Andorra és barat?

– Jo crec que sí. Sobretot marques de qualitat.

–L'interessa la política?

–Molt! Crec que és una responsabilitat millorar les coses si participes d'una manera activa i crítica.

–Quin és el programa de televisió que més li agrada?

– La Riera no me la perdo!

–Se sent inquieta sense el mòbil?

–La veritat és que més aviat li estic agafant mania. He decidit que posaré horaris. Amb les noves tecnologies pateixes interrupcions a cada instant. Sovint desconnecto de tot.

–Practica esport, quin?

–M'encanta l'esport! Era nedadora, l'esquí, la bici, el bodysurf...

–Intenta estalviar?

–Si, però és difícil. El cost de la vida és molt car.

–Té por de la mort?

–Ara ja no, de petita molt.

–Creu que després hi ha alguna cosa més?

–No.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT