PUBLICITAT

Blanca Palau: «Andorra és un país solidari que sempre respon a les crides que fem»

JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La presidenta d'Unicef Andorra, Blanca Palau. Foto: TONY LARA

El Comitè Nacional d'Andorra per l'Unicef es va constituir el 1994 com a organització no governamental, sense ànim de lucre, per donar suport als objectius i al mandat del Fons de les Nacions Unides per la Infància (Unicef). Ara la presidenta de l'entitat és Blanca Palau que segueix fidel a la missió d'aconseguir que els drets de la infància es converteixin en principis ètics perdurables i en normes de conducta internacionals a la vegada que siguin considerats part integrant del progrés de la humanitat.

–Són moltes les accions que porta a terme Unicef Andorra. Quines en destaca d'aquest any que ara s'acaba?

–Aquest any dins la campanya Ara No Podem Parar, que té com a finalitat reduir la la mortalitat infantil per causes evitables amb mesures tant senzilles com la vacunació, el accés a l'aigua potable o el tractament contra la desnutrició, hem dut a terme una iniciativa nova que consistia en què les persones que volien col·laborar podien fer un donatiu a canvi de donar-nos el seu nom. S'hi van afegir més de 150 persones i els seus noms han estat tres mesos a les marquesines d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. També estic satisfeta de les accions que es duen a terme per conèixer la situació de la infància a Andorra. És molt important tenir indicadors actualitzats per poder fer programes a favor de la infància segons les necessitats que es detectin. Aquestes accions s'engloben en els projectes Ciutats Amigues de la Infància i l'Observatori de la Infància. Els resultats s'obtenen pas a pas i en breu, en podrem fer públiques dades interessants ja que ara estan en fase d'anàlisi.

–Aquest any s'han complert els 25 anys de la Convenció dels Drets de l'Infant, no?

–Sí, i per celebrar-ho estem fent una exposició al carrer fins el proper mes de març que inclou fotografies amb els avenços aconseguits en aquests darrers anys i també els reptes que encara queden per assolir en els propers.

–A diferència d'altres comitès nacionals, quin és el valor afegit del d'Andorra?

–Al ser un comitè molt petit d'un país petit, el valor afegir podria ser la proximitat amb els col·laboradors, socis i donants. Això facilita les relacions personals i la confiança.

–De totes les campanyes realitzades durant aquest 2004, de quina se sent més satisfeta?

–La campanya més important ha estat Ara No Podem Parar. En els passats 20 anys, es va poder reduir la mortalitat infantil quasi un 50% i es preveu que es pugui reduir fins a zero cap a l'any 2030. Això es pot aconseguir amb mesures tan simples com donar accés a les vacunes, a l'aigua potable i als tractaments contra la desnutrició infantil que afecten a milions d'infants cada any. Tots i els avenços fets i els bons resultats aconseguits, encara moren cada dia 17.000 nens per causen que es poden evitar. És per això que ara no podem parar d'actuar.

–Parlem de resultats, quina ha estat la que més mobilització ciutadana ha generat?

–A part de l'acció Dóna el teu nom que comentava abans, les accions que generen molta mobilització són les que fem en col·laboració amb el Basquet Club Andorra. La seva afició es volca en qualsevol de les accions que s'organitzen en els seus partits i podem arribar a molta gent.

–Però també podem parlar d'altres accions...?

–Sí, també cal ressaltar l'èxit del mercat solidari del Encants, on cada any rebem més articles de particulars i empreses que en els donen gratuïtament i més compradors que troben productes interessants a molt bon preu. La recaptació d'aquest any ha sigut de més de 30.000 euros.

–Són molts els nens al món que realment necessiten de l'ajut dels anomenats països del primer món. Fins a quin punt Occident és conscient del drama que viuen dia a dia els infants?

–Crec que en els països desenvolupats som conscients de les dificultats que passa la infància no només en els països en vies de desenvolupament sinó també en els propis països considerats rics. És veritat que les necessitats en un lloc i en un altres són diferents però hi ha desigualtats a tots els països. Els països desenvolupats tenen l'avantatge que poden ajudar tant localment com a nivell internacional i és, per això,que és important que els govern incrementin les ajudes socials a la infància a nivell local si així és necessari però sense oblidar les ajudes a la cooperació internacional.

–Quines són les prioritats més destacades de l'organització?

–A Unicef treballem per garantir als infants el seu principal dret: la supervivència actuant en programes de salut, aigua, sanejament i nutrició ; per aconseguir que tots els nens i nenes rebin una educació bàsica i de qualitat; per enfortir l'entorn que protegeix els infants i perquè s'apliquin polítiques que els defensin davant de l'abús, la discriminació i la violència i per protegir la infància de la pandèmia del VIH i la sida. Es treballa sempre en col·laboració amb els governs i amb altres organitzacions per assolir que les polítiques i els programes aconsegueixin el seu màxim abast i efectivitat possible.

–Unicef té una gran capacitat de mobilització en casos d'emergència, no?

–Unicef és una organització que està present a 190 països i territoris i això facilita la seva presència davant una situació d'emergència perquè ja està allà on està passant i les primeres hores després d'una emergència són fonamentals per salvar vides i garantir la protecció dels infants. Com a mitjana, Unicef respon a més de 200 emergències cada any, en més de 90 països. En situacions d'emergència, Unicef lidera l'acció d'emergència en temes d'aigua i sanejament, nutrició, educació i protecció de la infància. Sempre diem que Unicef hi és abans, durant i després d'una emergència.

–És Andorra un país solidari per excel·lència?

–Andorra és un país solidari que sempre respon a les crides que fem i des d'aquí aprofito per agrair-los a tots la seva col·laboració i participació en totes les campanyes, accions i iniciatives que realitzem.

–A banda de les campanyes puntuals, on es poden adreçar les persones que vulguin aportar algun tipus de donatiu a l'ONG?

–Qui vulgui fer un donatiu a favor dels infants, es pot adreça a qualsevol oficina bancària, pot fer el donatiu a través de la nostra web www.unicef.ad o bé passant o enviant el seu donatiu a les nostres oficines situades al Prat de la Creu, 59-65, a Andorra la Vella.

–Creu que les administracions públiques col·laboren el suficient?

–En el cas d'Andorra, el Govern ha incrementat en els darrers anys les ajudes socials tal i com ha sortit fa poc a la premsa. Això vol dir que està donant resposta a les necessitats de les famílies del país. Tot i així, això pot tenir una doble lectura que és que estan augmentant les necessitats a nivell local. Però és el Govern qui ha de cobrir les necessitats de les famílies que no tenen cobertes les seves necessitats més bàsiques i sembla que això s'està fent amb els programes d'ajudes socials.

–Fins a quin punt la ciutadania està suficientment informada sobre la tasca que realitza Unicef?

–Unicef és molt coneguda per la seva tasca en cooperació internacional i en emergèncie, com ja hem comentat. El que no es coneix tant és la tasca que també fa localment als països desenvolupats per vetllar per a que els drets de tots els infants siguin respectats.

–Quin és el missatge a transmetre de cara a l'any vinent?

–Ara no podem parar, l'ajuda és necessària i efectiva.

L'avantatge de ser un país petit facilita les relacions personals i la confiança a nivell del comitè nacional d'Unicef Andorra

No podem parar d'ajudar i, per tant, aquesta és més necessària i efectiva que mai



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT