PUBLICITAT

Pere Valls:«Mig país fa safareig de l'altre meitat»

JOSEP ROMERO
Periodic
Foto: PERE VALLS

Pere Valls va néixer a Sabadell, l'any 1999 va arribar al país amb la seva família després de rebre una oferta de treball d'una empresa del Principat. Està casat amb la Montse que li acaben de diagnosticar la malaltia de l'Alzheimer i té una filla de 26 anys i un fill de 21 anys. Treballa a BAC Arquitectura Integral Sostenible i és president de la FAAD - Federació Andorrana d'Associacions per les Persones amb Discapacitat – i president de l'AAMA – Associació Andorrana per la Malaltia de l'Alzheimer.

–Quina és la seva afició preferida?

– La pesca a port de mar i a cales, el senderisme de muntanya.

–Què li agrada més d'Andorra?

– Sobre tot la seva bellesa insultant de la majoria dels seus paisatges i tambè la seva història com a poble.

–I el què menys?

– Que mig país fa safareig de l'altre meitat.

–Quin és el seu racó preferit del país?

– En tinc varis, però un en especial diria que la vall d'Ordino – Arcalís, concretament la vall de Sorteny.

–Acostuma a reciclar?

– Sí, menys els residus orgànics. A casa intentem reciclar el paper, vidre i plàstic, la resta va al rebuig, també perquè al carrer que vivim no té tots els contenidors necessaris per tal de separar-ho una mica més.

–Està d'acord amb pagar l'IRPF?

– Totalment, però crec que amb un país com el nostre sense la cultura dels impostos s'hauria d'explicar-ho molt més bé a la ciutadania malgrat que costi temps i recursos.

–Algun cop ha pensat en marxar a treballar a l'estranger?

– En el meu cas ja ho vaig fer quan vaig decidir de venir al Principat i molt abans vaig estar a punt de marxar a una ciutat important entre Europa i Àsia.

–Li satisfà el model sanitari?

– Jo diria que en el seu conjunt gaudim d'un bon model sanitari malgrat que en algunes especialitzacions estem mancats de professionals i/o recursos per donar una bona resposta als pacients.

–Comprar a Andorra és barat?

– Ho havia estat, en l'actualitat – personalment – donaria més importància a la qualitat d'atenció al client, que es bastant deficient, i intentar dins les possibilitats mantenir al màxim el diferencial de preus aprofitant-nos de les càrregues d'impostos existents amb el nostres veïns.

–L' interessa la política?

– No li negaré que es un tema que m'atrau tant la del país com la del procés català, però tampoc em serveix de molt seguir la de aquí dons malgrat els anys que visc al país ni tan sols puc expressar la meva opinió ni en les comunals d'on resideixo i pago els impostos. Estic totalment convençut que amb la diversitat i total integració de les persones nouvingudes tots plegats podríem fer més fort i democràtic el país.

–Se sent inquiet sense el mòbil?

– Malgrat que es una eina quasi imprescindible en la societat actual crec que ens limita la nostra intimitat i ens aboca a ser esclaus d'estar permanent alertes i de donar resposta immediata al que et plantegi la trucada o les xarxes socials.

–Quin és el programa de TV que més li agrada?

– Especialment el canal del National Geographic, canal Odisea i tots aquells que parlin de ciència.

–Té por a la mort?

– Crec que és una etapa més de la vida i que et comences ha conscienciar-te sobre tot quan la has tingut a prop..

– Creus que desprès hi ha alguna cosa?

– La veritat que en diferents etapes de la meva vida i per les experiències viscudes he canviat d'opinió d'un no rotund a un potser. En aquest moments estic en aquest potser.

– Practica esport, qui?

– Faig senderisme de muntanya i també camino a marxa ràpida.

–Intenta estalviar?

–Es un tema que sempre li tingut present però, per els motius que ens ha tocat passar a la nostra família és pràcticament impossible. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT