PUBLICITAT

EUSEBI NOMEN «No crec en una Andorra manada des de la UE»

GLÒRIA GURDÓ
Periodic
Foto: TONY LARA

Eusebi Nomen és la veu dissident tant de dretes com d'esquerres. Empresari i acadèmic, va ser conseller general del 2009 al 2011, per APC (Andorra pel Canvi). I no està gens d'acord amb la política que prediquen els partits que intervenen actualment en l'escenari polític del país.

–El polític neix o es fa?

–Depèn, podem veure persones que de petits ja son maquiavèl·lics, mentiders i tramposos que es dediquen a política i podem veure persones amb una bona experiència a la vida i que passen a dedicar el seu temps a la millora de la societat i a la bona gestió de la cosa comuna.

–Com va arribar a la política?

–He passat pel món de la política

–Que el motiva cada dia?

–La vida és un gran regal. S'entén millor quan abraces un net.

–Té confiança en el futur?

–No crec en una Andorra manada des de Brussel·les ni en una Andorra homologada a la fiscalitat d'Espanya ni en una Andorra que ha d'enviar als seus joves millor formats a treballar fora. Els andorrans tenim tot allò que els catalans volen tenir: independència, sobirania del poble, llibertat per legislar... Ells lluiten per aconseguir un millor futur. DA i PS estan regalant el nostre futur a Madrid.

–Creu que deixarà un país millor als seus fills que el que vostè va trobar?

–Quan vaig acabar els estudis universitaris les millors empreses venien a oferir-nos feina i podíem escollir. Avui els nostres fills tenen tres opcions: marxar, rellevar als pares en l'empresa familiar o aspirar a un lloc de treball a l'administració si la família son dels qui manen. La nostra generació és la primera que els fills difícilment poden optar a millors feines que les dels pares.

–Quina és la seva professió?

–Em guanyo la vida en el món de la innovació. Innovant.

– Alguna afició?

–Sí, la fotografia i gaudir de la natura.

–Un petit plaer diari?

–Per poc que pugui, 10 minuts de becaina desprès de dinar.

–Què el pot treure de polleguera?

–El costat fosc, la maldat, dels qui han rebut el poder del poble, o dels qui l'han robat.

–Crisi econòmica o de valors?

–És com el dilema de l'ou i la gallina. En aquest cas, crec que la crisis de valors porta a bombolles que creen crisis econòmiques. En la crisis estructural d'Andorra no hi ha dubte i en la crisis financera que ens envolta tampoc.

–Quin és el seu polític de referència?

–Admiro la saviesa i la humanitat dels primers grecs clàssics que van implementar una democràcia admirable mentre estaven envoltats de bàrbars.

–Tres valors fonamentals que li demana a un polític que comença?

–Que sigui persona, que doni a la societat més del que rebi i que tingui la capacitat per implementar un model millor.

–Quins són els valors fonamentals del seu partit?

–Els partits son una perversitat de la democràcia. Son com una mala herba que no deixa créixer les bones llavors de la democràcia directa. Crec en les persones amb valors.

–Tres mesures que defensa i que li agradaria implantar?

–Democràcia directa començant per llistes obertes com sempre s'havia fet a Andorra; Preservar la nostra sobirania, defensar Andorra com el que som: país europeu però fora de la UE i de les directives de Brussel·les; derogar l'obsoleta llei d'IRPF i de residències passives que allunya als creadors de valor econòmic i social i crear una moderna fiscalitat indirecta i una moderna normativa de residències fiscals com estan fent certs països punters.

–Quin consell donaria a un jove polític?

–Més que donar un consell a un jove polític, el consell que donaria als joves és que s'interessin per la política ja que si ells no fan política, els la hi faran. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT