PUBLICITAT

Patrícia Riberaygua: «En política no veus els resultats d'immediat»

GLÒRIA GURDÓ
Periodic
Foto:TONY LARA

Patrícia Riberaygua és consellera general per Demòcrates per Andorra (DA). Elegida per la circumscripció parroquial a Ordino, és vicepresidenta de la comissió legislativa d'Afers Socials i presidenta de la delegació del Consell a l'Assamblée parlementaire de la Francophonie.

– El polític neix o es fa?

–Crec que neixes amb molta curiositat de la vida i, durant la teva vida, en dependència de l'entorn en què vius, et vas interessant cada vegada més a la política fins que un dia, per atzar o d'una manera volguda, et tornes o proves de tornar-te polític.

– Com va arribar a la política?

–Sempre m'ha interessat la política. Posar a disposició del teu país el teu humil granet de sorra m'ha semblat important sobretot en la nostra petita societat. Els meus inicis van ser el 2007 a Ordino hi vaig aprendre molt. El 2011, em van proposar de ser candidata a la llista nacional de DA i aquí estic, fins ara, de consellera general.

– Què la motiva cada dia?

–Moltes coses. La família, la feina i la feina de consellera general. La família ho és tot per mi. La feina –gestiono i porto la comptabilitat d'un negoci comercial familiar– m'agrada molt. Però també m'agrada molt la feina de consellera general. Sóc vicepresidenta de la comissió d'afers socials, membre de la comissió d'economia, agricultura i turisme i presidenta de la delegació del Consell a l'Assemblée de la Francophonie. A més, hem posat en funcionament unes reunions sobre qüestions de gènere que són molt productives.

– Té confiança en el futur?

– Sí, tinc confiança en el futur. Hem de treballar per fer realitat un futur pròsper per als nostres fills. Esperem que puguin tenir com a mínim les mateixes oportunitats que nosaltres.

– Creu que deixarà un país millor als seus fills que el que vostè va trobar?

– Treballem perquè això sigui possible. Hem fet reformes molt importants que, potser ara, molta gent no entén, però estic segura, que en el futur veurem uns resultats positius per a les properes generacions.

– Feines i professions que ha exercit?

– Abans de ser polític vaig treballar com a responsable de la comptabilitat a STA i responsable del control de gestió a FEDA. Després vaig marxar uns anys a Barcelona. Quan vaig tornar vaig treballar de responsable administratiu i financer d'una empresa multinacional implantada a Andorra. I finalment el 2009 vaig obrir un empresa comercial (d'importació i distribució) amb el meu marit.

– Té alguna afició?

– M'agrada molt fer submarinisme, però he de dir que últimament no tinc gaire temps per practicar-lo.

– Un petit plaer diari?

Al matí, de bona hora, beure un gran cafè amb llet al balcó de casa amb el sol i la premsa del dia.

– Què la pot treure de polleguera?

–La mentida i la injustícia. M'agraden les coses clares o, si no, no entenc les coses i això em treu de polleguera.

–Crisi econòmica o de valors?

–Crec que crisi econòmica i de valors. La gent, amb la crisi econòmica, ha perdut bastants valors com poden ser de responsabilitat i coresponsabilitat i altre. Crec que poc a poc tot això es posarà a lloc. Ja comencem a tenir valors econòmics positius, i això farà que la gent torni a tenir confiança i els valors també es posaran a lloc de manera natural.

– Quin és el seu polític de referència?

–De fet no tinc cap polític de referència. Jo tinc com a referència persones del món polític, econòmic, social... que defensen la democràcia, la justícia, la igualtat i la llibertat.

– Quin valor fonamental demanaria a un polític que comença?

–Honestedat, és el més important.

– Quins són els valors fonamentals del seu partit?

– El realisme, la valentia per resoldre els problemes.

–Tres mesures per implantar?

– Un administració àgil i transparent, un desenvolupament sostenible a nivell econòmic i mediambiental, i la no discriminació i .l'igualtat.

– Què aconsellaria a un jove polític?

– Tenir il·lusió, optimisme i paciència. Quan comences a fer política de jove, ho has de fer amb molta il·lusió i 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT