PUBLICITAT

Isabel Castelao: «La demanda d'ajudes socials és cada cop més urgent»

J. R.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Castelao davant del local de la Creu Roja de la capital Foto: ÀLEX LARA

La cruesa de la crisi no té nacionalitats i afecta globalment tant a espanyols, portuguesos com andorrans. Especialment s'agreuja a partir dels 40 anys i cada cop més entre les persones joves de 16 a 25 anys.

–La Creu Roja ha pogut detectar en primera persona la cruesa de l'actual crisi econòmica. ¿S'ha incrementat el nombre de demandes d'ajuts?

–Des de l'inici de la crisi econòmica hem pogut detectar un augment constant de demanda d'ajudes socials, i cada vegada més urgent. Les conseqüències que genera aquest tipus de crisi en tots els àmbits de la nostra societat condicionen i determinen la nostra activitat, principalment pel que fa a l'augment de necessitats i a la limitació dels mitjans per fer-hi front.

–¿Com feu front a les demandes d'ajuda?

–Hem de tenir en compte els recursos que ja existeixen al país i treballar aquells que són inexistents o insuficients. Però també és molt important adaptar constantment aquests recursos a les necessitats reals que sorgeixen el dia a dia. Hem iniciat els nostres programes i activitats d'ajuda d'acord amb les demandes que ens arribàvem, amb la oferta de recursos existents, i amb una valoració molt acurada de la sostenibilitat de les nostres accions.

–¿Quin han estat els ajuts més sol·licitats?

–Principalment la demanda més sol·licitada és l'ajuda en la recerca d'un treball. La situació actual al país a nivell d'atur és molt complicada per tothom, però a més, existeixen uns col·lectius que per diverses circumstàncies són més vulnerables que d'altres i que ho pateixen amb escreix. La Creu Roja Andorrana, seguint els seus Principis Fonamentals, defensa que totes les persones tenen els mateixos drets, en aquest cas pel que fa a disposar d'un lloc de treball per garantir econòmicament la seva subsistència i com a base d'integració en la societat.

–¿Els col·lectius que han presentat més fragilitat han estat...?

–Les persones en situació d'atur a partir de 40 anys, i agreujant-se quan a més edat. Persones amb problemes de salut derivats de la seva situació socioeconòmica (depressions, problemes amb el consum d'alcohol...). Persones joves de 16 a 25 anys, la majoria sense estudis acabats i/o sense cap experiència laboral però amb moltes ganes de trobar feina i també persones amb algun tipus de discapacitat que continuen sent un col·lectiu amb dificultats per trobar feina.

–¿Quines són les principals mancances que presenten?

Principalment un lloc de treball, prestacions econòmiques, suport familiar, formacions adaptades a altres sectors de treball, cobertura alimentària saludable, roba, productes higiènics (a nivell personal o per rentar roba), informació dels recursos existents als país, algunes dificultats molts greus en alfabetització...

–Una crisi que afecta tant a andorrans com a residents. Per nacionalitats ¿quins són els més desfavorits?

–Les conseqüències socioeconòmiques de la crisis afecten més per la situació econòmica i familiar que per la nacionalitat. Els tres grans grups per nacionalitats al país (andorrana, espanyola i portuguesa) són també els principals grups que sol·liciten algun tipus d'ajuda. Els nostres beneficiaris són majoritàriament espanyols, i la resta a parts pràcticament iguals portuguesos i andorrans. Pel que fa a altres nacionalitats el percentatge és molt petit.

–Vostès també realitzen una important tasca d'orientació laboral per a persones desocupades, ¿no?

–Des del 2011 oferim assessorament personalitzat, informació sobre les diverses oportunitats del mercat laboral, tallers d'autoajuda, tècniques de recerca de llocs de treball amb les diferents eines de comunicació, elaboració de currículums i de preparació per assistir a entrevistes de treball, espais i material necessari per la recerca de treball (telèfon, ordenadors amb accés a internet, fotocopiadora...) i formacions ocupacionals. Des de l'inici del programa, hem atés 261 persones, 65% homes i 35% dones. El 44% de nacionalitat espanyola, el 20% portuguesa -andorrana, el 18% andorrana i 18% altres nacionalitats. El 62% tenen més de 45 anys. L'any passat vam iniciar el programa de formacions ocupacionals oferint les formacions d'atenció al públic i reserves, recepcionista d'hotel, operari de magatzem, cambrers d'habitacions, primers auxilis, ajudants de carnisseria, millora de les competències professionals. Fins ara s'han format 170 persones i properament oferirem noves formacions com ajudant de pastisseria i ajudant de cuina. Pel que fa al seguiment dels usuaris dels nostres programes, hem pogut tancar el 73% dels expedients. El motiu de tancament és per que han trobat algun tipus de feina principalment de caràcter temporal.

-¿Creu Roja Andorra té previst en un futur més o menys immediat ampliar o crear algun tipus de servei social?

És molt important ampliar i diversificar les formacions ocupacionals ja que és la única oportunitat de trobar feina per a moltes persones que no poden accedir al mercat laboral per manca d'experiència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT