PUBLICITAT

JULI PEÑA «Andorra té un bon potencial casteller, gent que serà bona»

LAIA F.MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

CAP DE COLLA

En Juli Peña té 20 anys d'experiència en el mons dels castells. De fet, té experiència de com es crea una colla des dels seus inicis fins «a fer castells de set o de vuit», ja que va ser un dels fundadors de la colla dels Marrecs de Salt de Girona. Ara encara amb il·lusió el repte de començar-ne una de nova, la primera colla castellera d'Andorra, i com a cap de colla.

– Vuitanta persones amb poc més d'un mes. ¿Com valoren aquesta acollida els seus impulsors?

– Hem tingut una bona acollida. I el que jo veig, per la meva experiència castellera, és que Andorra té un bon potencial casteller. Veus gent als assajos i penses: aquesta gent serà castellera bona.

– Aquesta no és la primera colla que tira endavant. ¿Com veus els inicis?

– El més bonic d'una colla als inicis és que tothom està al mateix nivell. Un tant per cent molt elevat no sap de castells. Llavors tothom quan puja fa les mateixes errades, amb la qual cosa no et sents desplaçat. Quan jo vaig muntar la colla de Girona, els inicis van ser màgics. Una de les millors experiències de la meva vida i que m'agradaria que tothom ho pogués viure.

– Avui feu ja el cinquè assaig. ¿Què és fa als assajos?

– Com que hi ha molta gent nova i molta gent que no coneix el món casteller, primer fem una xerrada tècnica i mig pràctica de pinyes. Posteriorment, tots enfaixats i a pujar. Hi ha gent que se li dóna millor, i hi ha gent que no tant. Després, segons la gent fem assajos de castells, primer de dos, després de tres...

– ¿I quan veurem els primers castells?

–No és arribar i moldre i fer un tres de sis. Hi ha molta feina per endavant. No és terra de castells. Ho serà, serà plaça castellera ben bona. Però hi ha d'haver una feina constant. A més, quan comences com a casteller amb camisa i fas la primera actuació, la coordinadora de castellers et demana un mínim d'actuació de sis – tres de sis, quatre de sis...–, no et deixa fer menys. Però no anem a competir amb ningú, només amb nosaltres mateixos, i a passar-ho bé.

– ¿A on i quins dies feu els assajos?

– De moment al Parc Central, els dimecres de dos quarts de vuit a les nou i els divendres de 9 a 11 hores. Quan busquem el local intentarem que sigui a les parròquies centrals, sobretot per un tema de mobilitat dels més joves, que és un dels gruixos més important.

– ¿Quin tipus de persona s'hi pot interessar o hi pot tenir lloc?

– Tothom. A més, no només és fer castells, també farem activitats, perquè tothom participi i s'hi senti a gust i realitzat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT