PUBLICITAT

Flors i regals vermells, pecats a Aràbia Saudita

SULEIMÁN AL ASAD
Periodic
Foto:

Qui vulgui celebrar Sant Valentí a Aràbia Saudita no pot comprar flors vermelles ni regals embolicats en vermell, el color típic per a aquesta ocasió, ja que les autoritats religioses prohibeixen taxativament celebrar el Dia dels Enamorats.

Des de principis de febrer ha desaparegut el color vermell de les tendes de flors i regals, i s'ha convertit en un pecat castigat per les estrictes lleis del regne wahabí.

La policia de la moral ha llançat una campanya per «purificar» les tendes de qualsevol signe de celebració de la «festa de l'amor», com es diu Sant Valentí en àrab.

Aquest cos, denominat oficialment Comissió per a la Promoció de la Virtut i la Prevenció del Vici, només permet la celebració de les festes musulmanes del Sacrifici i del Fitr, aquesta última al final del mes de dejuni del ramadà, i prohibeix qualsevol altra festivitat que no estigui esmentada en els textos de l'islam.

«La setmana passada vaig llevar els productes vermells dels aparadors», va dir a Efe Samer al Hakim, venedor en una tenda de regals a Riad que va haver d'amagar els de aquest color després que membres de la Comissió visitessin el seu local.

«M'han donat un fullet sobre una fatua (decret religiós) que prohibeix la festa de l'amor. Han estat amables en els seus consells, però m'han advertit contra la venda de qualsevol producte vermell, encara que sigui un ninot», va afegir Hakim.

Encara que aquestes mesures es repeteixen tots els anys en Sant Valentí, a aquest saudita li dol que un client entri en la seva tenda per buscar una flor o un regal adequat per a l'ocasió i surti sense comprar gens.

Per a altres dependents com Ahmed, que treballa en una floristeria, la prohibició de la venda de regals de Sant Valentí ha beneficiat als comerciants que pugen els preus dels productes per al Dia dels Enamorats i els venen sempre clandestinament.

«No poden prohibir a la gent que compri el que vulgui... La flor que venem per vint rials (uns cinc dòlars) en els dies normals costa cinquanta (uns tretze dòlars) en aquesta data», va assenyalar Ahmed.

Quan un enamorat demana a Ahmed comprar flors per al seu amant, aquest envia a un dels seus assessors al magatzem, on amaga els regals de Sant Valentí, per portar al client el que desitgi.

En tal cas, tant el venedor com el client corren el risc de ser castigats per les autoritats religioses.

No obstant això, per a Ahmed el risc mereix la pena, ja que un 30 per cent de les vendes anuals de la seva tenda es realitza durant les primeres dues setmanes de febrer.

Altres comerciants opten per tancar totalment els seus locals en Sant Valentí per evitar problemes amb la policia de la moral.

Per a Abu Faisal, agent d'aquesta força, la màxima mesura que poden prendre és tancar la tenda que no respecta les regles.

En declaracions a Efe, Faisal va negar que es destrueixin locals o cremin els productes de Sant Valentí, com asseguren alguns venedors.

A més, les persones no musulmanes sí poden celebrar el Dia dels Enamorats a Aràbia Saudita, però mai en públic.

«No intervenim si els no musulmans celebren la festa de l'amor a les seves cases, però si ho mostren als carrers o en un lloc públic, els aconsellem i els parlem de la virtut», va afirmar Faisal, qui va negar que la policia de la moral practiqui detencions per aquest motiu.

«L'amor és meravellós i no s'ha de celebrar en un sol dia. Tots els dies han de ser dels enamorats», va insistir Faisal, vigilant en actiu durant aquesta campanya contra els símbols de Sant Valentí.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT