PUBLICITAT

Espanya, el país amb la «més crònica taxa» de desocupació juvenil

.
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Espanya és el país europeu amb la «pitjor i més crònica taxa de desocupació juvenil», segons ha afirmat la vicepresidenta del Comitè Econòmic i Social Europeu, Anna Maria Darmin, en declaracions a Europa Press.

Darmin, de visita a Espanya en el marc del programa 5 Ideas for a Younger Europe, ha explicat que una taxa de desocupació juvenil del 48% posa Espanya davant d'una situació «de pèrdua econòmica i de pèrdua d'una generació que quedarà marcada pels efectes psicològics de la desocupació».

Darmin ha avisat que la situació espanyola «és particular i hauria de ser redirigida molt concretament ara mateix». No obstant això, ha indicat que una de les claus per solucionar aquesta situació són les pimes, els qui realment poden oferir treball de forma dinàmica, flexible i que, comparades a les grans empreses, «realment s'encarreguen que els seus empleats creixin».

Darmin també ha assenyalat que és necessari invertir en investigació i desenvolupament perquè la joventut espanyola «està molt formada i preparada» per a això. Ha assegurat que el moviment dels indignats --que el Comitè va seguir d'aprop-- ha estat una forma d'expressar el «cansament» dels joves amb un sistema que no els ofereix el que necessiten, i ha avisat que cal escoltar les seves peticions.

De fet, el programa 5 Ideas for a Younger Europe, en el qual treballa actualment al costat del vicepresident primer del Parlament Europeu, Gianni Pitella, és un viatge per diferents països europeus per escoltar les reivindicacions dels joves i convertir-les en polítiques a través de la Comissió i del Parlament.

Les idees recopilades fins al moment han posat a Darmin sobre la pista dels canvis necessaris en la governació d'Europa; en les polítiques relacionades amb l'ocupació, i en les polítiques d'emprenedoria.

MERCAT LABORAL / Segons Darmin, un dels motius pels quals Espanya té la pitjor situació és per l'estructura del seu mercat laboral per centrar-se de forma majoritària en el seu mercat intern i perquè «Espanya fa massa negoci a Espanya». «La indústria espanyola es podria beneficiar més del mercat intern tenint Europa com a potencial client», ha dit.

Precisament, aquest dilluns el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va demanar al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que elabori abans d'abril un pla d'acció –en el qual participin la patronal i els sindicats espanyols i el propi Executiu comunitari– amb el propòsit de combatre el «gran problema» de l'atur juvenil amb l'ajuda de fons de la Unió Europea.

«En alguns països, per exemple Espanya, gairebé un de cada dos joves disposats a treballar està en atur», va dir Durao Barroso en un discurs a porta tancada davant dels líders europeus, i va afegir: «Això és inacceptable i suposa una crítica terrible a la nostra actuació».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT