PUBLICITAT

Marta Pujol Candidata a cònsol major d'Avancem (PS + Independents)

«Volem un model mediambiental que prioritzi les energies renovables»

Per Sònia Lecha

La candidata a cònsol major d’Avancem (PS + Independents), Marta Pujol.
La candidata a cònsol major d’Avancem (PS + Independents), Marta Pujol.

Marta Pujol és candidata a cònsol major del partit Avancem (Partit Socialdemòcrata + Independents) a la parròquia d’Encamp. Es troba al capdavant del Cap del Servei de Política Lingüística del Govern d’Andorra. Des d’EL PERIÒDIC l’hem entrevistat per veure quins projectes té previst realitzar en cas de ser escollida cònsol major de la parròquia.

–Està previst que les obres del nou centre de dia, que s’ubicarà a la plaça dels Arínsols, puguin estar enllestides a mitjans de l’any 2025. Si guanyen les eleccions tenen previst tirar endavant el projecte del nou centre de dia?
–Sí, és clar. Avancem (PS + Independents) té aquesta proposta al programa, entre d’altres per a la gent gran, com pisos tutelats per a les persones que conserven autonomia o un projecte d’habitatges en què puguin conviure gent gran i gent jove. UP + DA ja va anunciar l’ampliació del casal de la gent gran fa quatre anys i encara no han adjudicat el projecte d’ampliació i construcció del centre de dia. A més dels projectes d’habitatge que he esmentat, volem implantar la figura de l’amic o l’amiga de la gent gran, un professional que sigui la persona de referència a qui puguin acudir per demanar informació, i un projecte de voluntariat destinat a diverses necessitats, entre les quals hi hauria l’acompanyament de les persones amb mobilitat reduïda o que tinguin alguna necessitat especial.

–Què en pensa del nou parc eòlic que es vol construir al pic del Maià? Quins beneficis pot tenir per a la parròquia?
–Hem d’anar cap a un model mediambiental que prioritzi les energies renovables i afavoreixi la nostra sobirania energètica, però penso que també s’hauria de respectar la muntanya i potser hauria estat més adequada una altra ubicació que no afectés el pic del Maià.

–En quin punt es troben les obres d’embelliment del cap del Port d’Envalira del Pas de la Casa? 
–Em consta que es va adjudicar un projecte d’embelliment del cap del Port, però l’actuació devia ser molt petita, perquè és imperceptible. Les darreres vegades que hi he passat, aquests dies de precampanya i en campanya, ho he vist pràcticament igual, i pel termini d’execució establert, les obres haurien d’estar acabades.

–Quins projectes tenen en ment per continuar transformant el Pas de la Casa?
–Volem desenvolupar un procés participatiu real amb els veïns perquè puguin decidir el model de poble que vulguin o creguin necessari, i assegurar-nos que tant el Comú com el Govern hi facin les inversions que s’hi hagin de destinar. També mantindrem una presència permanent al Pas de la Casa per atendre les necessitats i copsar les preocupacions i els suggeriments dels ciutadans. Aplicarem un Pla especial de millora del Pas que prevegi l’embelliment del poble (façanes, bancs, zones de descans...), volem fer una estació d’autobusos en condicions, proveir la Comissió de Festes del Pas del Casa d’un local i de més pressupost, i fer un camp de petanca competitiu. També pensem que cal aplicar més mesures de manteniment del Centre Esportiu i Sociocultural, millorar la higiene i la treta de neu a tot el poble i, sobretot, vetllar per la seguretat del nou parc infantil, o també fer-ne un de cobert.

–Volen dedicar especial atenció als joves. De quina manera ho volen fer?
–Oferirem al jovent espais de participació en les qüestions principals que afecten la parròquia, escoltarem les seves propostes i les posarem en pràctica. Proveirem pistes esportives, skate parks o altres tipus d’instal·lacions, que la gent jove trobi necessàries.Promourem la figura dels educadors de carrer per orientar i acompanyar els adolescents, oferirem informació a la gent jove, perquè pugui decidir amb llibertat i sense incertesa sobre les seves opcions de futur, i premiarem l’esforç dels estudiants de la parròquia amb algun tipus de guardó o reconeixement.

–A partir d’ara serà SAETDE qui gestionarà el Funicamp, ja que els diners estalviats es podran destinar a altres inversions. El seu partit en què els invertirà? 
–Principalment a habitatge: pisos de lloguer a preus assequibles, pisos tutelats per a la gent gran i algun projecte en què es pugui potenciar la convivència entre diferents generacions, tant de gent jove com de gent gran. També cal inversió a determinades zones d’Encamp, com l’avinguda Joan Martí, que s’ha deixat abandonada des de fa temps i només s’ha embellit l’avinguda François Mitterrand,  a partir de la rotonda del Prat de Genil, i és clar que cal invertir al Pas de la Casa, com he comentat més amunt. Tothom veu a venir que d’aquí a poc temps ens faltaran aparcaments, perquè hi ha projectes de construcció en diversos pàrquings de la parròquia i, per tant, també s’ha de preveure invertir en nous pàrquings. Per nosaltres seria preferible que fossin soterrats, perquè així tindríem terreny lliure per destinar a altres equipaments, però sabem que és molt més car i n’estudiarem la viabilitat.

–El parc de l’Ossa té una figura que serà icònica per A la parròquia. Què en pensa del Parc de l’Ossa? Quins beneficis pot tenir per a Encamp?
–El nou parc és necessari perquè malauradament vam perdre el parc del Prat Gran quan UP + DA no va saber negociar amb la propietat del terreny, i fa anys que els infants d’Encamp no tenen un parc segur i en condicions. Ara hi ha una zona de joc en un lloc poc segur, perquè hi passen cotxes, encara que en teoria és una zona amb prioritat per als vianants, però és perillosa, perquè no hi ha passos de vianants pròpiament senyalitzats. El parc de l’Ossa esperem que sigui un nou espai de lleure segur, agradable per a tothom i emblemàtic, tot i que penso que hi falta una zona de joc per a gossos (només s’hi ha previst un pipicà massa reduït, com tots els que hi ha al poble). Nosaltres també volem posar èmfasi en l’Ossa com a element representatiu amb la promoció del Ball de l’Ossa, tant en forma de representació de la Comissió de Festes com de ball de l’Esbart Sant Romà, perquè se sàpiga tant a Andorra com a fora de les nostres fronteres que ha estat declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT