PUBLICITAT

Jordi Alcobé Candidat a cònsol major pel partit Demòcrates + Independents de la parròquia de Canillo

«Un dels projectes estrella és la creació d’un centre residencial per a la gent gran»

Per Sònia Lecha

El candidat a cònsol major de Demòcrates + Independents, Jordi Alcobé.
El candidat a cònsol major de Demòcrates + Independents, Jordi Alcobé.

Jordi Alcobé és polític i economista. El 13 de maig de 2011 va ser nomenat ministre d’Economia i Territori. Enguany, és el número u de la llista de Demòcrates + Independents de la parròquia de Canillo. Des d’EL PERIÒDIC l’hem entrevistat per conèixer en profunditat els projectes que inclou el seu programa electoral i com els durà a terme.

–Quan es podrà inaugurar el parc aquàtic que s’està fent al Palau de Gel?
–Exactament, no ho sé. Però, hi ha dues coses: el parc aquàtic i també la pista de gel, que estarà acabada a finals d’any. Pel que fa al parc aquàtic, de cara a l’estiu vinent ja estarà acabat. 

–Què en pensa de les crítiques que ha fet l’oposició sobre la gestió econòmica?
–No estic al cas de què va dir l’oposició, però sí que et puc dir que la gestió econòmica ha estat justament per millorar el seu estalvi en despesa, en l’àmbit de PIB. I, sobretot, la inversió que s’està fent al Palau de Gel amb plaques solars serà per fer autònoma una factura que és molt deficitària en energia. Penso que la inversió que s’està fent ara mateix és de molt potencial, molt futur, i que permetrà estalviar costos.  

–Quan està previst posar en funcionament el projecte de la planta de biomassa?
–Aquest és un projecte que pot ser molt interessant per molts motius. Primer, per la gestió forestal de la parròquia, perquè té molta extensió de massa forestal i, per tant, serà un projecte que permetrà netejar i mantenir els boscos de la  parròquia en un estat molt millor del que està avui. Aquesta fusta s’utilitzarà per fer de combustible de la planta de biomassa que es farà a l’edifici Perecaus i que, en una primera fase, ha de permetre donar energia a tots els edificis públics del poble de Canillo: a les escoles, l’edifici Perecaus, el Comú de Canillo, el centre de salut i altres aparcaments. En una segona fase, seran edificis privats que es puguin connectar en aquesta xarxa de calor. El projecte es començaria l’any vinent i potser, si hi ha sort, el 2025 ja podria haver-hi aquesta planta de biomassa.  

–Una de les accions que volen fer per potenciar el sector agrícola i ramader de la parròquia és posar a Cal Federico un punt de venda de productes locals de Canillo. Aquest petit mercat seria diari, setmanal, quinzenal o mensual? Les persones interessades hauran de pagar algun import per poder-hi vendre?
–Més que mercat seria un punt de venda, en el qual el productor, agricultor o ramader ofereix el seu producte local directament al consumidor. Aquesta cadena de valor, actualment, no està gaire explotada. Hem d’ajudar els petits agricultors i ramaders de la parròquia, i inclús del país perquè això pot ser un producte que vagi més enllà de la parròquia. Volem tenir un punt de venda on puguin comercialitzar els productes fets aquí, a Andorra, i això serà a la planta de Cal Federico. Llavors, no crec que sigui el model de mercat, perquè hi ha molt producte fresc; però pot ser un producte elaborat i sec. L’objectiu seria un punt de venda que es pogués utilitzar permanentment. Nosaltres volem facilitar al màxim el sector agrícola i volem posar les mínimes dificultats possibles. Si cal que el Comú cedeixi l’espai per a això, ho farà amb molt bon gust. 

–Actualment, la cabana ramadera del bestiar menut és molt inferior a la que hi havia hagut. Els preocupa? Quins poden haver estat els motius?
–Ens preocupa la neteja de bosc al territori, el sotabosc sobretot. On el bestiar gros no pot arribar, el bestiar menut, als cortals de les ovelles, sí que arriba. És molt important incentivar aquest tipus de ramaderia i el que volem és donar ajudes directes al sector o facilitar la instal·lació de cabanes portàtils a la muntanya per, justament, facilitar que els ramaders puguin realitzar un millor servei. 

–Un dels projectes del seu programa electoral és un centre residencial per a persones grans. Quins serveis comunals i assistencials els agradaria centralitzar en l’edifici?
–Canillo és una parròquia on hi ha gent que envelleix molts anys i també és cert que no hi ha cap centre residencial on aquest col·lectiu pugui fer vida un cop perdi una part de la seva autonomia i independència. Un dels projectes estrella d’aquest mandat ha de ser un centre residencial on totes les persones que no tinguin autonomia pròpia puguin trobar un lloc on poder residir fins al final. L’objectiu és motivar que la gent pugui estar a casa el màxim de temps possible, però sí que volem donar la possibilitat a la gent més depenent de quedar-se a Canillo fins al final dels seus dies. 

–Fa unes setmanes es va confirmar que el CAP de Canillo estarà enllestit durant el segon trimestre del 2024. A quin Centre d’Atenció Primària assisteixen els canillencs i canillenques?
–Van al mateix que hi havia, el que passa és que s’ha traslladat. S’està fent un centre nou a sobre del pàrquing del riu, per això està en construcció.

–Canillo és una de les parròquies on més apartaments turístics hi ha. Quin és el conjunt de coses de la seva parròquia que atrau tant els turistes?
–Evidentment, el motor de la neu, no? L’estació d’esquí de Soldeu-El Tarter és un dels pulmons de l’hivern i, per tant, tot aquest entorn turístic del sector de la neu atrau molts turistes. Canillo poble no tant, però tot el que és Ransol, el Tarter i Soldeu acullen el 50% dels apartaments turístics del país. A l’estiu també s’omple bastant, perquè és on hi ha l’oferta turística. Sí que és veritat que des que hi ha el Pont Tibetà i altres atractius d’estiu el turisme a Canillo ha pujat moltíssim i demostra el potencial que té la muntanya d’Andorra si es fan activitats i projectes que encaixin amb l’entorn i que siguin interessants per al turista. 

–Quins creu que són els motius pels quals Canillo és la parròquia on més ha augmentat el cens electoral?
–Bé, Canillo ha crescut molt la seva població. Ha passat de  2.500 o 3.000 persones a prop de 6.000 en poc més de 10 anys. Un 30%, un creixement que cap altra parròquia ha tingut. Aquests nous residents són andorrans i això ha fet que hagi augmentat el cens electoral.

PUBLICITAT
PUBLICITAT