PUBLICITAT

Toni i Jordi Escabias ‘Coaches’ emocionals

«Acompanyem les persones a assolir objectius»

Per Pol Forcada Quevedo

Els ‘coaches’ emocionals Toni i Jordi Escabias.
Els ‘coaches’ emocionals Toni i Jordi Escabias.

Toni i Jordi Escabias són dos germans de 52 i 53 anys, respectivament, a qui, com diuen, la vida els ha portat a trobar-se amb la seva gran vocació, el coaching.

–Com definirien què és el coaching?
–Toni: És una metodologia en què acompanyem les persones a trobar els seus recursos per poder solucionar un repte, assolir objectius, etc. Els acompanyem en aquesta descoberta de la seva millor versió, del seu potencial, i dels recursos que ja tenen, però que les pròpies creences que s’han imposat no els permeten veure’ls. El que anem a buscar és un canvi d’observador: que la persona pugui veure des d’un lloc diferent la situació que està vivint i que li possibiliti passar a l’acció mentre nosaltres l’acompanyem. 

–Què és Activa’t Coaching?
–T: És una empresa compromesa amb les persones i les seves necessitats actuals, posada al servei de qui busca un canvi, una millora en la seva vida. Darrere hi ha un equip de professionals que poden ser, o no, d’Activa’t Coaching, amb l’objectiu comú d’ajudar que la persona trobi el que busca.
–Jordi: Els dos hem estat lligats al món de la informàtica, però el Toni ja s’hi dedica al complet i jo m’hi incorporaré, de forma oficial, aviat. Hem desenvolupat diferents metodologies de treball sempre orientades a la transformació de les persones i amb la finalitat d’ajudar-les a assolir objectius.

–En quins contextos?
–T: En tractem tres: adolescents i famílies, personal, i executiu. El primer és el nucli familiar, tant per als adolescents com per als pares. El segon és el coaching life, per a les persones que tenen un repte personal o professional, i el darrer és per a empreses, en què entra la sistèmica.

–Això què és?
–T: Les empreses són sistemes en què hi ha elements, les persones, que estan muntats per assolir una fita. De vegades, la companyia no funciona a causa de la manera com es relacionen aquestes persones, i aquí entra el coaching sistèmic. Mires de quina manera tot el conjunt es relaciona per assolir un objectiu. 

–També han afegit el mètode íntegra.
–T: Així és. Aquest va més relacionat amb la part personal i ara l’hem incorporat, per això ve el Jordi. En la part personal treballem en tres estadis, el metafísic, en què sostenim que els pensaments generen realitat. L’ontològic, en què mitjançant el llenguatge descobrim la nostra realitat. I el sistèmic, en què les nostres accions impacten en els sistemes en què participem: família, laboral, amistats, etc. El Jordi, en aquest sentit, està en la part metafísica.
–J: No deixa de ser una metodologia de transformació personal que aborda directament a fer canvis i transformacions al subconscient. Des que naixem anem incorporant creences basant-nos en les experiències que en el seu moment van ser útils, però que ara ja no ho són. Nosaltres treballem per objectius i pot passar que una persona sigui conscient que vol assolir-ne un i fa uns passos que potser li ha indicat un coach que li ha extret en un pla d’acció a seguir, però la persona possiblement no l’està aplicant o s’encalla amb alguna cosa. Així, mitjançant el mètode íntegra, podem esbrinar si hi ha algun tipus de bloqueig o trauma emocional, que entenem com una energia que no s’ha sabut gestionar i deixar fluir. 

–Podrien posar algun exemple?
–J: En posaré un de transgeneracional. Així com hi ha l’evolució de les espècies que hem conegut sempre a nivell fisiològic, es parla que els éssers humans, al llarg de la història, no només tenen una herència genètica física, sinó que també n’hi ha una d’emocional. És a dir, si la meva àvia tenia diners i propietats i quan arriba la guerra li treuen tot i es queda a zero, l’impacte emocional el viu com que no s’han de tenir diners ni propietats, perquè te les poden robar. Sembla una ximpleria, però això arriba als seus fills i aquests munten negocis que no funcionen, i el mateix passa amb els néts. Pot sonar molt psicodèlic, però ho treballem d’aquesta manera i amb uns protocols per desfer aquestes emocions reprimides (continuarà demà).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT