PUBLICITAT

Cristina Rico Presidenta de Liberals d’Andorra

«[Respecte al tema Grifols] sempre hem estat favorables a una consulta popular»

Per Pol Forcada Quevedo, Alba Cladellas Riera

Imatge de la presidenta de Liberals d’Andorra, Cristina Rico.
Imatge de la presidenta de Liberals d’Andorra, Cristina Rico.

La presidenta de Liberals d’Andorra, Cristina Rico, parla sobre el seu recent nomenament, la coalició amb Demòcrates per Andorra i Grifols.

–Fa uns mesos va ser nomenada presidenta de Liberals d’Andorra. Per què va decidir posar-se al capdavant del partit?
–Com tothom sap, veníem d’uns resultats molt dolents i vam considerar que era necessari començar una nova etapa i fer un canvi, també d’estratègia, però d’anar pas a pas del que havia suposat les eleccions nacionals. La veritat és que a mi m’agrada molt la feina de partit i va haver-hi diversos companys que m’ho van proposar, em va semblar un repte molt interessant i per això vaig acceptar. 
 
–Va ser una decisió fàcil?
–Va ser fàcil quant a què jo soc liberal i, com he mencionat, m’agrada la feina de partit, així que en aquest sentit no hi havia cap problema. D’altra banda, va ser una decisió difícil, ja que pots tirar endavant un projecte així si tens suport i gent que t’ajuda, i és cert que en aquell moment el partit estava en mínims perquè hi havia moltes persones que estaven desanimades, inclús algunes que van plegar. Llavors, quan vaig aconseguir que m’ajudessin les persones que jo considerava que havien d’anar amb mi, tot va ser molt més fàcil, però el punt complicat va ser aquest de parlar amb la gent i que s’animessin a donar-me un cop de mà. Per sort, a la majoria que els vaig preguntar em van dir que si, i fins ara està sent una experiència molt difícil a la vegada que gratificant. 

–Fins ara governaven juntament amb Demòcrates per Andorra. Tenien discrepàncies en certs aspectes?
–El Govern que va haver-hi de coalició Liberals més Demòcrates crec que va tenir bona sintonia. Crec que va ser un govern que va fer front a la pandèmia i que va tenir molts encerts, jo no hi era a l’Executiu, però que jo sàpiga no hi havia discrepàncies. De la mateixa manera, tant al Comú d’Ordino com al d’Andorra la Vella, on també s’estava governant, potser amb una participació més petita però conjuntament amb Liberals, no em consta que hi hagués desacords. 
 
–Tinc entès que vostè no és partidària de la instal·lació de Grifols al país.
–Aquest tema el desconec en el sentit de què no soc una experta en l’acció de Grifols. Això sí, per principi, i com a liberal, crec que en aquestes decisions que poden tenir un impacte important en la parròquia s’ha de comptar amb la ciutadania.

–És opinió de tot el partit fer aquesta consulta popular?
–Així és, sobretot per dos motius. Primer, perquè pot ser un tema molt rellevant per la parròquia. Aquesta instal·lació anirà en uns terrenys d’ús públic, i per tant potser la ciutadania té dret a opinar què vol i què no vol allà. Però després hi ha un altre tema que em preocupa més. Si realment Grifols pot tenir un risc per la salut de les persones, crec que aquesta consulta s’hauria d’enfocar d’una altra manera i fer-la a tothom: que tinguis o no dret a vot no és un motiu, perquè si realment pot tenir un perill per la teva salut, afectarà nacionals i no nacionals. Per això crec que s’hauria de democratitzar molt més, tenint en compte l’opinió de tota la gent que viu a Ordino i que aquesta consulta s’hauria de fer per a tothom, que opini si vol o no Grifols. A Andorra està bé que hi hagi empreses que siguin motors econòmics, que ajudin a la població i que generin teixit empresarial i riquesa, però no a qualsevol preu. I aquest cas té molta ombra. 
 
–De fet, en diverses ocasions l’oposició al comú ordinenc ha demanat que es faci, però aquesta s’ha denegat. Quina opinió li mereix?
–Penso que d’alguna manera aquest és el peatge que pagues quan fas un govern de coalició. Crec que la figura de Liberals o d’aquest govern de coalició és donar estabilitat i donar suport, i evidentment si hi havia una majoria que considerava que no s’havia de fer la consulta, com va manifestar el cònsol major Josep Àngel Mortés, doncs va haver-hi cert suport a aquesta decisió que no va ser nostra, sinó de la majoria.

–Creu, però, que s’hauria d’aturar el projecte de Grifols?
–Crec que com qualsevol inversió estrangera, des de l’Executiu s’hauria de tenir més transparència en aquesta gestió. És a dir, s’hauria d’explicar clarament quins són els interessos de Grifols de venir a Andorra. Al final són una empresa que, evidentment, encara que facin treball de recerca en algun moment això s’ha de monetitzar, perquè una companyia el que té és una finalitat de benefici econòmic. Tot i això, estaria molt bé que ens comentessin quin és l’interès de Grifols i, sobretot, i crec que aquesta és la por molts dels que habitem a Ordino, que no vinguin aquí a fer coses que la legislació en altres països europeus no els permet. Així doncs, el Govern hauria de ser transparent i dir per què ve Grifols, quin és el seu interès i tractar-lo com qualsevol altra inversió estrangera. És a dir, jo no sé per què al consell d’administració de Grifols a Andorra ha d’haver-hi representants o càrrecs de confiança política o càrrecs públics. Hi ha com una col·laboració i una participació, i segurament un tracte una mica discriminatori d’afavorir que vingui Grifols, i si ha de ser el cas, que es digui molt clarament el perquè. I fins ara, i parlo també com a ciutadana d’Ordino, no hem tingut aquesta informació.
 
–De totes maneres, fins ara, Liberals s’havia mostrat sempre partidari al respecte.
–Els liberals que participaven del Govern tenien la responsabilitat de donar estabilitat i suport. Jo no hi era, però no crec que això formés part d’alguna mena de xantatge per part de DA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT