PUBLICITAT

Sònia Cano Propietària d'El Pastador

«Les nostres melmelades sempre són especials»

Per Alex Montero

Les receptes tradicionals i el respecte pel producte natural i de proximitat són els dos eixos que sostenen El Pastador, una petita botiga situada a Sispony (La Massana) especialitzada en l’elaboració de melmelades, confitures i altres creacions.
 
–D’on neix una botiga com El Pastador?
–Neix de la voluntat d’un canvi de vida laboral més el fet d’estar en contacte amb la natura. Els meus padrins eren pagesos i a casa sempre havia tingut contacte amb el camp i amb tot el que això comporta: treball, sacrifici, penes, alegries i un sentiment de llibertat molt gran. Aquest fet va condicionar la meva decisió de voler continuar amb la tradició familiar i tornar a explotar la terra, no amb el tabac sinó amb la fruita, la qual posteriorment transformo en melmelades.

–Quin tipus de productes podem trobar si entrem al seu establiment?
–Podeu trobar fins a 32 varietats de melmelades, des de les més clàssiques fins a algunes més atrevides com pot ser el pebrot escalivat picant o els chutneys, que són excel·lents com a condiments per plats rostits, sigui peix, carn, verdures... També hi podreu trobar mel de les nostres abelles, la qual és mel de mil flors.

–I quin diria que és el més especial o diferent de la resta?
–Especials ho són tots sempre. El que nosaltres fem són edicions limitades d’algunes melmelades com pot ser la Taronja Amarga, la Grosella vermella o el Cassis.

–Com és tot el procés d’elaboració de les melmelades?
–En el meu cas, l’elaboració d’una melmelada varia en funció de la fruita. Segons la fruita que treballo, puc estar tres dies fent-la.

–També compten amb els seus propis tallers, on la gent pot elaborar els seus productes. 
–La resposta del públic envers aquesta proposta és molt positiva, però actualment no en faig masses. Ara mateix estic més enfocada a elaborar melmelades i al cultiu dels fruits vermells, de la ceba i de la carbassa, així com a la cura de les abelles. Quan la gent venia el que feien era escollir la fruita per a les seves melmelades i aprendre com elaborar-les a partir d’aquest producte, així com veure també com funciona tot el procés de conservació. A més, també es podien emportar la recepta i un pot de 150 grams de la melmelada en qüestió.

–És un dels establiments del país millor reconeguts per la crítica especialitzada, amb tres premis de prestigi internacional. Com és rebre un feedback així de positiu? 
–En primer lloc, sento una gran alegria i estic molt orgullosa d’haver portat el nom d’Andorra, i especialment de Sispony, en un certamen tan prestigiós internacionalment com el The World’s Original Marmelade Awards al Regne Unit. La melmelada de taronja es va endur una medalla de plata, mentre que la de llimona i la de taronja amb gerds se’n van endur dues de bronze. Els premis són la recompensa del treball ben fet i una gran empenta per continuar el camí que em vaig marcar a l’inici.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT