Elena Milà i David Vilanova Fundadors de Karaban
«La idea és arribar fins a Kènia en bicicleta»
L’Elena Milà i en David Vilanova, professora de secundària al país i fotògraf professional, són els fundadors i organitzadors de Karaban, un projecte solidari que consisteix en una caravana ciclista que pedalarà d’Andorra fins a Kènia, recorrent 10.000 km per recaptar fons per a una ONG del país africà, Kings and Quens of Kibera. La seva iniciativa iniciarà el pròxim dissabte, 23 de setembre, davant del Bici Lab d’Andorra la Vella.
–Quins són els projectes que duen a terme Kings and Queens of Kibera?
–Kibera són els suburbis de Nairobi, un dels més grans del continent africà, i l’acció que fan en el seu dia a dia que és donar una llar a nens i nenes que viuen en situacions extremes i molt complexes, que es troben vivint als carrers, amb familiars que no es poden fer càrrec d’ells o diferents situacions molt complexes. El que l’ONG els dona és una llar, educació, escolarització, alimentació, contribueixen tant en l’àmbit personal com l’emocional... Al final, aquest centre funciona com una família. Els fan un seguiment fins que arriben a la vida adulta i sempre estan vinculats a Kings and Queens of Kibera.
–Són uns amants del ciclisme també. Com se’ls va ocórrer unir aquesta passió per aquest esport amb fer una obra solidària com aquesta?
–La idea va sorgir a partir d’uns viatges a Kibera, perquè formem part d’aquesta petita ONG. Aleshores, tornant d’un dels viatges, va sorgir la idea de crear un projecte per a donar suport a Kings and Queens of Kibera. La forma en què va sortir aquesta idea era ajuntar aquesta passió pel ciclisme i de viatjar en bicicleta amb recaptar fons per a donar suport perquè aquesta ONG continuï fent aquesta acció tan necessària. Nosaltres, tot viatge que fem normalment el fem amb bicicleta i vam començar a treballar fa aproximadament un any en Karaban. Hem arribat fins aquí gràcies a la col·laboració de molta gent que ens envolta, si no, no haguéssim arribat fins aquí.
–La situació geopolítica a Àfrica és volàtil i ha afectat les seves rutes inicials, quines possibilitats contemplen per traçar la trajectòria final per arribar a Kènia?
–Vam començar a treballar amb el projecte fa un any, quan la situació, per exemple al Sudan, era estable. Aleshores, el recorregut inicial passava per Etiòpia i Sudan. En aquest últim, fa uns mesos, va esclatar un conflicte i ens hem de plantejar el fet de passar per Sudan, ja que no tens accés al país i entraríem en una zona de conflicte. Aleshores, la ruta s’haurà de modificar. També, fa un parell de mesos, al nord d’Etiòpia va esclatar un conflicte i restàrem a l’espera. Tenim alternatives, la idea és arribar en bicicleta a Kènia, però naturalment aquests dos països estem a l’espera (de si visitar-los o no). Primer ens centrarem en els 5.000 km d’Europa i, arribat el moment, valorarem la situació i farem una ruta que sigui segura i apte per a pedalar i anar en bicicleta.
–Com serà la sortida?
– Farem un acte de trobada davant del Bici Lab de la capital, amb animació i cafès per a acomiadar-nos i a les 12.00 hores arrencarà la caravana.
–Com els poden ajudar els nostres lectors perquè els donin suport i col·labori amb vostès?
–Plantegem quatre formes de col·laborar que es poden trobar a la nostra web (www.karabanbike.org). Hi ha la donació voluntària. Després hi ha el patrocini de quilòmetres per a empreses i associacions que han col·laborat amb nosaltres, que pot ser un patrocini tant econòmic com material, o amb un servei que pugui ajudar al projecte. En tercer lloc, que la gent s’uneixi a pedalar en aquesta caravana ciclista. La idea és que la gent se’ns pugui unir cada 500 km diferents que seran punts de trobada on la gent es pugui incorporar a pedalar amb nosaltres i poden venir el temps que desitgin. I, finalment, l’última opció és a través del marxandatge que hem fet amb Karaban, elaborat gràcies a uns amics il·lustradors i dissenyadors que han col·laborat.