PUBLICITAT

Xavier Coca Membre del grup The Tyets

«Els astres s’han anat alineant tots alhora per tal que el nostre projecte tingués l’èxit que està tenint»

Per Sònia Lecha

Xavier Coca i Oriol de Ramon, membres del grup ‘The Tyets’.
Xavier Coca i Oriol de Ramon, membres del grup ‘The Tyets’.

‘The Tyets’ és un grup de música català que està format per una parella de productors i cantants del Maresme, Oriol de Ramon i Xavier Coca. Una de les peculiaritats d’aquest grup musical és l’estil de les seves lletres perquè es distancien de les temàtiques habituals del reggaeton i el trap. En el seu cas destaquen les lletres humorístiques i ells mateixos situen el seu gènere musical dins de l’etiqueta ‘trapeton’, una barreja de trap i reggaeton. Avui actuen a la Festa Major de Canillo i per això des d’EL PERIÒDIC hem entrevistat a Xavier Coca en representació de ‘The Tyets’ per fer un repàs de la seva trajectòria. 

–D’on va sorgir el nom de ‘The Tyets’?
–Sorgeix una mica de la improvisació perquè abans teníem un altre nom. Però, va haver-hi un punt on vam decidir canviar-nos el nom i en aquella època ens dèiem molt ‘tiet’, en comptes de dir ‘bro’ o germà, fèiem servir la paraula ‘tete’, ‘tet’, ‘tiet’, era com una evolució. I d’aquí li vam posar una ‘y’ per semblar una mica més internacional.
 
–El seu últim disc ‘Èpic Solete’ està tenint molt èxit. Quants mesos han dedicat a fer-lo?
–Un any i mig. Per exemple, el ‘Coti x Coti’ el que és la base, la vam començar a fer a l’abril del 2021.
 
–A la cançó ‘Coti x Coti’ barregen el reggaeton amb la sardana, un single que ha provocat un ‘boom’ increïble. Per què van decidir barrejar aquests dos estils?
–Va ser una mica zero pretensions, zero campanyes de màrqueting. Era una cançó que feia molts mesos que estava guardada en una carpeta a l’ordinador i no tenia la sardana, simplement era reggaeton cúmbia i ja està. No tenia la part de l’’estribillo’, la de ‘no vull saber res,..’ i de sobte un dia, al cap de vuit o nou mesos, l’Oriol i jo la vam obrir, vam començar a tocar coses fins que ens va sortir la melodia. Entre bromes, vam dir que el ‘rom pom pom’ de la cobla li quedava bé i per fer la ‘gracieta’ ho vam tirar endavant. Ens pensàvem que seria una ‘frikada’, però de cop ha explotat molt heavy.
 
–‘Coti x Coti’ és una cançó que ‘ho està petant’ fins al punt que la van cantar al Camp Nou davant de molta gent. S’esperaven aconseguir un disc d’or?
–No, òbviament és una cosa que tot music anhela. El desig és tan fort que ets conscient que pot passar amb una cosa d’aquestes que no t’esperes. Però, és una cosa que si més no, veiem molt lluny.
 
–‘Olívia’ és una cançó del disc ‘Èpic Solete’ que parla sobre l’anunci d’un membre més a la família. Com va sorgir aquesta cançó?
–L’Olívia és la neboda de l’Oriol. La cançó és bastant literal perquè explica el que va passar quan la seva germana els va anunciar que serien un membre més a la família. La germana de l’Oriol va aprofitar un moment del concert de Pau Vallvé a l’Embassat de Sabadell, lloc on sempre han anat amb la família, per donar-los una carteta anunciant que serien un més. D’allà va néixer la cançó.
 
–Després de veure que les cançons de l’últim disc estan tenint molt èxit, senten pressió de cara als nous temes que puguin treure?
–No, perquè continuem fent música de la mateixa manera que ho hem estat fent durant els últims cinc anys. El ‘modus operandi’ i les maneres de compondre i produir al final són les mateixes i sabem que si una cosa ha pogut funcionar, per què no moltes altres. La veritat és que ara ens trobem en un moment on estem fent molta música. L’altre dia li comentava a l’Oriol que si seguim amb aquest ritme l’any que ve tornarem a treure un disc perquè estem ‘molt a tope’. Imagino que la pressió ve més donada des de fora que no pas des de dins.
 
–Tenen projectes en ment o prefereixen centrar-se en l’èxit d’’Èpic Solete’?
–Nosaltres no parem mai de produir. Pensa que al final tenim la gran sort que ho hem fet tot des del nostre ecosistema, a ‘La Cate’, que és el nostre estudi. El fet d’anar a aquest local a composar és una cosa que tenim molt a mà, és com el nostre dia a dia. Amb ‘Èpic Solete’ potser el vam entregar fa tres quarts d’any i hem continuat fent música des de llavors. 
 
–L’any passat van fer una col·laboració amb ‘La Pegatina’, ‘Santa Salut’ i ‘Jazz Woman’. Com els va arribar aquesta proposta?
–Els de ‘La Pegatina’ ens ho van comentar un dia per Instagram i els vam dir que sí que volíem col·laborar. Era una cançó molt alegre i vam dir que sí de primeres.
 
–El seu primer single com a The Tyets va ser l’any 2018 amb ‘Santrap’. Quin objectiu tenien en aquell moment? S’imaginaven viure tot el que els ha passat?
–De fet allà no érem ni un grup, érem dos amics fent música de forma irònica i una mica pels ‘jajas’ de la nostra Festa Major, no hi havia cap mena de pretensió. Jo crec que una mica l’èxit de The Tyets i la nostra trajectòria ha estat anar encadenant casualitats, és a dir, els astres s’han anat alineant tots alhora per tal que el nostre projecte tingués l’èxit que està tenint. Va començar d’una forma zero pretensiosa, érem dos amics que havíem fet música tota la vida, però ho fèiem de ‘jajas’ , vull dir com fent ‘cançó meme’, i d’aquí hem acabat fent el que fem ara.
 
–Amb la cançó ‘RRHH (Tinc Una Cosa)’ van aconseguir molta popularitat. Consideren que és el ‘single’ que els va donar a conèixer?
–Sí, sí que va ser com el primer ‘èxit’ que vam tenir. ‘Santrap’ va ser èxit a Mataró, però amb ‘RRHH (Tinc Una Cosa)’ la cosa es va començar a expandir una mica  i ens començaven a conèixer a altres llocs de Catalunya. Després va venir ‘Hamaking’ amb la qual vam fer un ‘boom’ i amb ‘Menorca’ també. Hem tingut una sèrie de cançons que ens han fet fer un glow-up considerable fins a arribar al nivell de ‘Coti x Coti’ que ha estat nacional o internacional.
 
–Una manera d’apropar-se al jovent és fer cançons narrant experiències i anècdotes que ells viuen. En el cas de ‘Menorca’, parla de quan s’acaba la selectivitat i comença l’estiu, una de les millors èpoques de l’any. Com va sorgir aquesta cançó?
–Bàsicament, nosaltres quan vam acabar el batxillerat vam anar a Menorca amb els nostres amics. Era com el típic viatge que feia absolutament tothom després d’acabar la selectivitat. És una experiència de la qual tenim molts bons records i ens ho vam passar molt bé. Un dia, crec que va ser al mig de la pandèmia, vam decidir relatar aquesta història i al final és una cosa amb la qual la gent es podia sentir apel·lada, fos Menorca, Mallorca, Eivissa o la Costa Brava. Però, era el fet del viatge de final de curs i vam anar a tocar una mica aquest pal.
 
–Avui actuen a la Festa Major de Canillo. És la primera vegada que venen a Andorra. Quina sensació tenen cada vegada que fan un concert?
–Sí, és la nostra primera vegada. Ens al·lucina anar a llocs llunyans i veure com la gent se sap totes les cançons, les canta i són super fans. És com «estic super lluny de casa i aquí la gent ho està vibrant». Això és una cosa brutal.

–De totes les col·laboracions que han fet fins ara, quina és la més especial per a vostès? Amb quina cançó es quedaria de totes les que han fet?
–Potser et diria la col·laboració amb ‘Els Amics de les Arts’, perquè nosaltres ens enrecordàvem d’escoltar-los amb 12 anys i clar, de sobte fer un tema amb ells va ser un fet molt fort. Nosaltres els ho vam proposar, pensant-nos que ens dirien que no, però, ens van dir que sí i va ser com ‘ostres’. Em quedo amb ‘Santrap’ perquè si no haguéssim fet aquesta cançó, ‘The Tyets’ no existiria.
 
–‘Amics, Tiets i Coneguts’ és la col·laboració que van fer amb Els Amics de les Arts. Com va néixer aquesta cançó?
–Per fer aquella cançó vam fer el que nosaltres li diem un retiro que és anar a una casa a composar. Al febrer del 2021 la vam compondre entre els dos i juntament amb el Jaume, el nostre productor/annex. La vam treure en una nit, la mateixa que vam fer també ‘Coti x Coti’.
 
–’Stay Homas’ ens van explicar que quan van compondre la cançó de ‘La Platja’ van veure que era molt ‘The Tyets’. Que un grup com ells pensi això en fer una cançó i vulgui col·laborar amb vostès deu ser un orgull, no?
–Sí, perquè ara la definició de ‘The Tyets’ és molt més nostra, però en aquell moment no ho era tant i que ells comptessin amb nosaltres per cantar un tema seu va ser un fet molt maco.
 
–Quin és per a vostè el grup del moment al panorama català?
–Home jo espero que nosaltres.
 
–Quin estiu els espera? Tenen pensat un final de gira? 
–Ens espera un estiu bastant ‘a tope’. Amb la tonteria, entre estiu i postestiu, tenim prop de 70 concerts. Per exemple, actuarem a Madrid, al desembre creuarem fronteres i el final de gira el farem al novembre de l’any que ve al Sant Jordi Club de Barcelona.

PUBLICITAT
PUBLICITAT