PUBLICITAT

Pobre balanç de la inversió estrangera

L'opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Aviat farà tres anys de l'inici de l'aplicació de la polèmica legislació d'inversió estrangera que va impulsar el Govern liberal que llavors liderava Albert Pintat, i que tot i que inicialment va ser plantejada amb un esperit força trencador, el manteniment de l'equilibri polític que sumaven liberals i l'aleshores Grup Parlamentari CDA+S21 va portar cap a un producte final que va distar considerablement del projecte de llei d'origen i de l'esperit autentic i original del primer esbós que van dissenyar els legisladors que s'hi van fer càrrec del projecte.

Finalment es va optar per la prudència i es va fer una obertura tímida, potser pel temor d'una invasió de capital forà i un ànim proteccionista de les empreses del país, que han estat les que han apostat de forma clara pel creixement d'Andorra. Tot i això, l'arribada de capital de l'exterior és una assignatura que queda pendent, i que haurà d'afrontar el proper Govern que surti de la contesa electoral del 3 d'abril, i que haurà de fer front a un context de crisi econòmica molt delicat i una situació empresarial gens positiva. El futur Executiu haurà de plantejar-se si realment aquest text legal sense precedents ha tingut els seus fruits. Per fer aquesta reflexió només haurà d'interpretar les dades, que diuen que després de l'aprovació de la Llei d'inversions estrangeres, el creixement de les societats amb 100% de capital estranger ha anat augmentat molt lentament. Si el primer any de l'aplicació de la nova normativa, el 2008, van ser quatre empreses, l'any posterior van ser-ne 18.

Com es veu es tracta d'un pobre balanç. No s'esperava una arribada massiva de capital, però la llei va generar bones vibracions i unes expectatives molt més optimistes. I cada cop són més les veus que coincideixen en la necessitat d'una reforma que permeti la captació d'inversors interessats en Andorra. Així ho va subratllar el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, per a qui són necessàries reformes estructurals que ajudin al creixement econòmic i, a més, es va mostrar molt crític amb la llei d'inversió estrangera del 2008.

Perquè tornant a les xifres, actualment només 65 empreses tenen més del 50% de capital forà, i en aquestes dades s'haurien d'introduir alguns matisos, com el sector d'activitat i el volum d'inversió que han fet.

Així doncs, queda clar que, com apunten alguns experts, s'haurà de treballar en aquest àmbit. La reforma fiscal serà una eina útil per generar confiança i animar l'inversor estranger, però caldrà analitzar en profunditat si caldrà una major dosi de valentia per eliminar algunes de les restriccions vigents.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT