PUBLICITAT

El Codi de família acaba tenint consens entre els grups

L’esperada aprovació del Codi de família va gaudir de força consens el dia que va tirar endavant al ple del Consell General, després d’un llarg tràmit parlamentari. De tota manera, hi va haver un element de discrepància per part del Partit Socialdemòcrata (PS), que no només va fer evident en la votació separada, sinó que, a més, va portar al Tribunal Constitucional (TC). Va ser el dia de Sant Tomàs –el 21 de desembre– que l’alt tribunal va fer pública la sentència que donava la raó al PS, ja que considerava discriminatori des del punt de vista religiós la diferenciació entre casament civil i matrimoni canònic.

Segons va explicar ahir en roda de premsa el grup parlamentari socialdemòcrata, l’aprovació de la modificació del text legal suposarà que la totalitat de les unions civils fetes fins ara es denominaran matrimoni. I no només això, sinó que s’està preparant un document per part del Consell General que signaran els cinc presidents dels grups parlamentaris que evitarà el tràmit d’esmenes, de manera que s’escenificarà un consens que haurà fet possible el recurs del PS i la decisió final del TC. Precisament, en aquest sentit, va sorprendre l’alegria que van mostrar els consellers generals d’Acció, que van fer evident que s’estimaven més el text esmenat per l’alt tribunal que no pas el que ells mateixos havien aprovat al ple.

El canvi normatiu inclourà una substitució genèrica per ‘matrimoni’ en aquells apartats de la llei on es parla de ‘casament’ o ‘casament civil’, amb algunes excepcions. Així les coses, cal celebrar la modificació de la norma, que s’aprovarà a finals de mes en una de les últimes sessions del Consell General –totes elles amb un ordre del dia excessivament extens– i que suposarà una homologació en aquest aspecte respecte a les democràcies occidentals de l’entorn més proper.

PUBLICITAT
PUBLICITAT