PUBLICITAT

Explicacions sense alarmismes

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El Govern espanyol, a través dels seus responsables de la Guàrdia civil, han fet balanç de les operacions de confiscació de divises i de comisos de tabac, unes xifres que a prior i poden sembla escandaloses però que, reubicades en un escenari de crisi econòmica, tenen una explicació més que lògica.

D'una banda, seria massa simple atribuir l'increment del 3.000» en la confiscació de divisis als efectes que hagi pogut tenir la signatura de l'acord d'intercanvi fiscal entre Espanya i Andorra, un conveni que va portar molts temors però que, ben explicat, ha quedat demostrat que no tindrà un efecte tant nociu com alguns auguraven, i que Andorra continuarà mantenint un atractiu per als inversos que opten per una fiscalitat més baixa dels seus estalvis i inversions financeres. Un altra cosa és que la crisi està ofegant moltes empreses i famílies de l'Estat veí, que es veuen obligades a recórrer a dipòsits que tenien ingressats en entitats bancaries andorranes per fer front a problemes puntuals i a deutes generats de la mala situació econòmica. Sí aquí afegim una major preparació dels agents de la benemèrita i, perquè no dir-ho, uns controls que fins fa molt poc no s'efectuaven (en tot cas sí en sentit contrari, de pujada a Andorra), el resultat final és un increment enorme que en xifres reals supera de poc els 2,5 milions d'euros confiscats durant les diferents operacions de control efectuades el 2010. Una xifra que no s'ha d'obviar, però que s'ha d'analitzar de forma racional i desapassionada, amb els factors reals que van més enllà d'una histèria col·lectiva per la pressió que s'ha dut a terme contra els paradisos fiscals.

L'altre punt fa referència al contraban de tabac, molt més clar d'argumentar tenint en compte el diferencial de preus entre Espanya i Andorra, un diferencial que també hi és entre Espanya i França, o entre el Regne Unit i Espanya. Les polítiques fins ara han estat clares, Andorra no està disposada a perdre un producte que manté el seu atractiu pel preu, però tampoc s'hi jugarà una relació de bon veïnatge en una guerra perduda si el que es vol és un diferencial que irriti Madrid i París.

De moment, la que probablement serà l'última sessió del Consell General d'aquesta curta legislatura se celebrarà dimarts vinent a les 12 hores, i com a punt únic la votació del projecte de llei de modificació de les taxes sobre el consum, és a dir del preu del tabac. El Govern va rectificar i va decidir un augment més petit i assumible per a la indústria tabaquera, i en aquest joc d'equilibris cal tenir en compte que sense concessions dificilment es poden demanar suports internacionals. Buscar alarmismes injustificats i interessats no és positiu per al país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT