PUBLICITAT

L'estigmatització dels càncers

L'opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Un quart dels casos de càncer de mama i de còlon podrien evitar-se si els pacients fessin exercici almenys durant 150 minuts a la setmana, segons adverteixen les noves Recomanacions Mundials sobre Activitat Física presentades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquestes Recomanacions es van presentar ahir en el marc del Dia Mundial del Càncer.

Segons les últimes dades disponibles que daten del 2008, 7,6 milions de persones van morir de càncer, 460.000 de les quals van ser dones que van morir a causa de càncer de mama i 610.000 persones que van patir càncer de còlon. Recents investigacions han mostrat que d'aquests 7,6 milions de morts, 3,2 milions estan relacionades amb l'absència d'activitat física.

De fet, es calcula que el 31% de la població mundial no exerceix cap activitat física, la qual cosa provoca que l'absència d'exercici sigui el quart factor de risc per contreure càncer. El primer factor de risc és la pressió alta; el segon l'abús del tabac; el tercer l'excés de glucosa en la sang i el quart la falta d'activitat física.

Cal enviar un missatge d'optimisme. El càncer no només es pot prevenir, sinó també curar, sobretot amb els últims avenços mèdics i amb els tractament individualitzats que permeten mantenir l'esperança també en pacients amb la malaltia més desenvolupada.

Els oncòlegs estan lluitant contra l'estigmatització d'aquesta malaltia: «no és una llarga i penosa malaltia, és càncer». Les coses s'han d'anomenar pel seu nom, que és la millor manera d'afrontar problemes com aquest, que a Andorra suposa el 36% de les morts entre la població masculina i el 28% entre les dones, una xifra que deixa entendre la dimensió d'aquesta malaltia.

Per això és important el Pla Oncològic Nacional (pla integral de lluita contra el càncer) que contempla la prevenció, la detecció precoç, el tractament, el suport i la rehabilitació. Els eixos centrals que justifiquen aquest Pla són l'epidemiologia: el càncer és la primera causa de mort a Andorra entre els homes i la segona entre les dones; la possibilitat de fer prevenció primària: el càncer és una malaltia que es pot prevenir mitjançant l'adopció d'uns estils de vida saludables; el diagnòstic precoç: alguns tipus de càncer es poden detectar abans de l'aparició dels símptomes, de manera que el seu tractament en aquesta fase és més eficaç.

Es tracta doncs de seguir treballant donant la millor atenció a les persones que pateixen un càncer i insistir en la prevenció, que en definitiva és la millor manera de trencar aquestes estadístiques negatives que situen el càncer com la gran por de la població i que engrandeixen les xifres de mort entre la població andorrana. I, sobretot, cal transmetre un missatge menys tràgic i mostrar que molts casos de càncer són tractats i curats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT