PUBLICITAT

El Consell segueix el guió inicial

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El PS està immers en el procés de primàries i els pactes electorals a les parròquies s'estan començant a concretar. Tota la maquinària electoral està en marxa per a unes eleccions anticipades que suposadament s'hauran de celebrar a l'abril, per exigències del calendari.

Després de dosi d'intriga la sessió del Consell General d'ahir va seguir el guió previst. No hi va haver vot sorpresa ni cap gir inesperat, i el pressupost del 2011 dormirà als calaixos de l'edifici administratiu. El proper govern, sigui del color que sigui, haurà d'afrontar un any complicat a nivell econòmic sense una política pressupostària clara i sotmès a l'esclavitud dels crèdits extraordinaris per evitar la paràlisi de l'administració.

No es pot parlar d'estranyesa de la ciutadania davant d'una votació més que esperada, però sí de perplexitat per la falta de voluntat de la classe política per arribar a una mínima entesa que el país requereix. Amb o sense pressupost el país està abocat a les eleccions anticipades, ja que l'aritmètica parlamentaria fa inviable l'adopció de mesures importants que ajudin a superar la crisi econòmica.

El país entra ara en una fase de clara campanya electoral, amb l'interrogant de saber el moment concret en què Bartumeu anunciarà la dissolució del Consell General, tenint en compte que hi han temes pendents de gran rellevància que poden quedar pendents per a la propera legislatura.

Des de les files socialdemòcrates es va parlar sense embuts de bloqueig a l'Executiu, després que Francesc Rodríguez anunciés que el PS va oferir fins a tres vegades la possibilitat d'arribar a un pacte pressupostari, escenari que no ha estat mai contemplat per l'oposició, recelosa que el cap de Govern pogués allargar, de forma més que artificial , la legislatura.

El debat pressupostari ha estat, com a mínim, diferent. No ha calgut parlar de números ni de projectes, i el líder d'ApC, Eusebi Nomen, s'ha erigit en autentic protagonista després de descol·locar tothom amb el seu gest de donar suport al projecte de pressupost sobta l'excusa d'impedir un buit legal i un major dèficit del Govern.

Hi ha una dita en castellà que diu: «virgencita, que me quede como estoy», i que ara per ara no és aplicable a Andorra pel que fa a la situació de les forces parlamentàries, i a la necessitat que el resultat de les urnes es tradueixi en un govern fort o, almenys, amb una composició al Consell molt més donada a l'entesa pel que fa als grans temes d'Estat i a combatre la crisi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT