PUBLICITAT

El camí cap a la igualtat de gènere en l’entorn laboral

Amb l’aprovació de la Llei d’igualtat efectiva entre dones i homes a Andorra fa dues setmanes i escaig, s’han tornat a posar sobre la taula els elements que indispensablement s’han de resoldre per tal de donar compliment al text legal. Un dels més indispensables és el que té a veure amb l’entorn laboral, històricament marcat per un masclisme que ha premiat en excés als homes en detriment de les dones. La bretxa salarial és quelcom evident, i la proposta de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) per posar-hi final resulta interessant. Segons explica el seu secretari general, Gabriel Ubach, la «solució definitiva» a la bretxa salarial es pot trobar establint uns salaris prefixats a la categoria professional, i que les quanties s’estableixin en una negociació entre la direcció de la corporació i els treballadors. 

Ja se sap que a cada casa, en aquest cas empresa, es fan les coses d’una manera, però arribar a un conveni en el si d’aquestes per valorar les persones en funció del seu càrrec de forma unànime ajudaria a establir una paritat i tenir un ambient laboral de més germanor. I a partir d’aquí, l’evolució econòmica en la carrera de cadascú podria donar-se amb el pas del temps i la valorització de la trajectòria. O sigui, per l’experiència en la corporació. No obstant això, en aquests avenços també és important tenir en compte altres elements que encara avui dia afecten la igualtat entre dones i homes en la societat en general: la maternitat i la criança dels fills. 

L’USdA recorda que les mares tenen «un gran hàndicap» quan volen incorporar-se al mercat laboral, pel fet que continuen sent les que assumeixen més càrrega i fan més renúncies a la carrera professional. Per aquest motiu, aquest és un altre element a conjugar en l’establiment d’un entorn laboral paritari, just i equilibrat, on no importi el gènere si no la valia de la persona.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT