PUBLICITAT

Neix el segell per acreditar els restaurants sense gluten

Ha estat un treball que s’ha cuinat durant anys i que per fi es fa realitat. L’Associació de Celíacs d’Andorra (ACEA) fa entrega avui del primer distintiu a un establiment del país conforme els intolerants al gluten hi poden anar a menjar amb tota tranquil·litat. Certament, la consciència general del que suposa aquesta malaltia ha crescut amb escreix els darrers anys, però com amb tantes altres coses, si no ho pateixes, no ets conscient de què suposa. I és que, més enllà que cada vegada hi hagi més opcions alimentàries per aquestes persones –i si pot ser, amb preus més competitius–, també cal que aquestes siguin totalment segures.

Resulta sorprenent que, segons la mateixa ACEA, les persones que pateixen de la malaltia i que viuen un succés d’intoxicació fruit d’haver fet un àpat fora de casa desisteixin de prendre accions perquè no solen tenir recorregut. I és que, a vegades, el problema neix directament de les matèries primeres que s’utilitzen en la preparació dels plats: una mala informació de les traces que pot contenir un aliment pot tenir conseqüències fatals. És per aquest motiu que cal més implicació des de les administracions per a fer normatives, clares i obligatòries, respecte del tractament dels productes i la seva informació al consumidor.

Però també cal més responsabilitat de la restauració per facilitar un entorn segur als seus clients, ja que el fet d’utilitzar la lentitud dels tràmits com a excusa per no aplicar-se en l’obtenció del distintiu és molt poc solidari. Certament, ningú està obligat a oferir cap servei en concret, però val la pena recordar que ser celíac no és quelcom que s’esculli, sinó una condició, tot i que també hi hagi gent que opti per no consumir gluten per voluntat pròpia. Així que, en cas de decidir dedicar-los unes opcions en el menú, és vital que aquestes siguin totalment aptes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT