PUBLICITAT

Ens queda molt per aprendre i també per assolir

Arran de l’anunci de l’aprovació al darrer Consell de Ministres de la nova cartera de serveis de la CASS, el col·lectiu LGTBIQ+ i les associacions feministes, tot i que han celebrat els avenços, han indicat que encara hi ha camí per recórrer per assolir la igualtat. Des de Diversand i Acció Feminista han fet referència a dos dels nous tractaments inclosos: l’atenció per la disfòria de gènere i la reproducció assistida. En el primer dels casos, la presidenta de Diversand, Rocío Soler, remarca la necessitat de no utilitzar el concepte de «canvi de sexe» pel fet que no és correcte, ja que «els sexes no es poden canviar». I és cert que, malgrat que amb els anys hem après a dir les coses pel seu nom, encara hi ha elements que hem d’incorporar en matèria d’inclusió i igualtat per tal de no caure en afirmacions o definicions que, potser sense ànim de fer mal, fereixen.

Ara es posa fil a l’agulla per tal d’oferir una millor atenció sanitària als residents d’Andorra, donant més pes a aquelles qüestions més lligades a l’àmbit de la psicologia –de fet, aquests mateixos professionals també s’han afegit a la cartera–. Aquest aspecte pot fer referència també a la cobertura de la reproducció assistida, ja que la frustració de no poder ser mare tot i el desig afecta igualment la salut mental. Però no podem oblidar l’absurditat que suposa el fet d’avançar en aquest sentit mentre, a la vegada, continua penalitzat l’avortament al Principat. Els drets sexuals i reproductius han d’anar de bracet.

Tot plegat, es fa evident que ens queda molt per aprendre dels col·lectius que més sovint són discriminats o els quals encara no tenen assegurats tots els drets, i no podem fer altra cosa que escoltar-los, respectar-los i unir-nos a les seves lluites. Perquè un món més igualitari i just per ells és també un món més igualitari i just per tothom. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT