PUBLICITAT

Finalment, també pagarem més cara la factura de la llum

Era la notícia que tots esperàvem, però que desitjàvem que no arribés. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, com a presidenta de FEDA, acompanyada del director general de la companyia, Albert Moles, va confirmar ahir que a partir de demà, la factura elèctrica creix un 20% a Andorra. Així, després de mesos d’esforços de contingència per tal de no repercutir els augments a la població –i de discursos vanagloriant-se’n–, FEDA començarà a fer corresponsable la ciutadania del sobrecost de l’electricitat que pateix Europa. Un preu que s’ha disparat per l’atac de Rússia a Ucraïna, i que ha acabat fent inviable la funció de para-xocs de FEDA. Una guerra que, en aquests moments, es desconeix el recorregut que pot tenir, i de la qual no s’esperarà comprovar l’evolució i el consegüent flux del mercat de l’energia. Caldrà veure, doncs, si un cop es torni a estabilitzar, es revisen de nou els imports.

Érem conscients que l’augment arribaria, però potser no n’imaginàvem la magnitud. Un 20% resulta una xifra desmesurada, i encara més si tenim en compte la delicada situació econòmica actual dels habitants del país, on alguns encara pateixen per acabar d’aixecar el cap després del cop de la pandèmia. Ara bé, potser el suggeriment d’empentar FEDA a l’endeutament, tenint en compte que és una mica de tots, tampoc és la millor opció.

De fet, la solució perfecta i que agradi a tothom, no existeix. El que sí que ens ha demostrat aquesta realitat, i una vegada més, és la necessitat que té Andorra d’augmentar la seva sobirania energètica. El Principat ha de fer una aposta valenta per generar més energia, i que sobretot, sigui d’origen renovable. No sabem quan hi tornarà a haver una situació de crisi energètica mundial com l’actual, però quan això passi, hem d’estar preparats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT