PUBLICITAT

Les estacions es «retenen» per no pujar el preu del petroli

Des de principis d’any que omplir el dipòsit del cotxe és més car que fa un parell de mesos. D’una banda, l’1 de gener va entrar en vigor la taxa als hidrocarburs (o taxa verda) amb la qual el Govern pretén impulsar mesures mediambientals i el transport públic i, de l’altra, la tensió entre Rússia i Ucraïna –més enllà del seriós conflicte geopolític que suposa– no ha fet més que incrementar sense parar el preu del petroli. Tot i això, les estacions del país asseguren que s’han «contingut» perquè aquest augment no afecti directament el client, ja que, entre una cosa i l’altra, Andorra va perdent el seu atractiu, també a l’hora de fer benzina. De fet, quan des del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat es va anunciar la creació de la taxa verda, el president de l’Asidca, David Porqueres, ja va preveure que suposaria un greuge per a les estacions del país, molt acostumades a viure, en gran manera, dels turistes. Tanmateix, segons els seus càlculs, només l’efecte del nou impost suposa que per un ple de 50 litres de gasoil el consumidor pagui avui dos euros més que el 2021, i 1,60 euros més en el cas de la gasolina.

Un altre element que cal tenir en compte per entendre la tendència a l’alça, destaca Porqueres, és la recuperació econòmica, que sembla donar ja per acabada la crisi sanitària del coronavirus, si bé és cert que aquesta continua present arreu i la majoria de la població no ha recuperat el poder adquisitiu d’ abans de la pandèmia.

Amb tot, avui encara és més barat omplir el dipòsit al Principat que als països veïns que, molt més centrats a resoldre el desgavell dels preus de l’energia, han decidit posposar de moment nous impostos als carburants. Una decisió que des de l’Asidca consideren de manera encertada que també hauria d’haver pres el nostre Govern «en lloc de tirar pel dret».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT