PUBLICITAT

Els economistes preveuen un 2022 «favorable»

Amb el pitjor de la crisi sanitària ja passat, els economistes són «optimistes» i  auguren un 2022 «favorable», justament, per l’alt nombre de vacunats i la reducció de les hospitalitzacions per covid-19. Ara bé, les bones perspectives es podrien veure tombades amb l’aparició de noves variants del coronavirus, la dificultat vigent d’aprovisionament de materials, la inflació i la manca de personal generalitzada. Tot i això, la degana del Col·legi d’Economistes (COEA), Neus Cornella, prefereix seguir la línia de l’FMI que estima que al llarg d’aquest any les economies més avançades tornaran a nivells de la prepandèmia. Un bon indicador serà l’IPC, que el 2021 es va tancar en un 3,3%, i que podria continuar incrementant en funció del subministrament d’energia i els preus dels lloguers o compra d’habitatges. L’important, doncs, serà comprovar si els salaris van al mateix ritme i el poder adquisitiu de les famílies no pateix. 

Però per a Cornella la clau del creixement econòmic és i serà la inversió estrangera, que actualment actua com un «catalitzador», sobretot en sectors com el de la construcció. En aquest sentit, la degana assegura que la covid ho «ha afavorit», gràcies a la imposició del teletreball, que també ha atret nous residents d’alt poder adquisitiu que impulsen la demanda d’habitatge de luxe. Igualment, part de la resta de la societat més modesta, ha apostat per un canvi de pis a parròquies altes amb via directa a la natura. Sigui com sigui, la construcció està en un bon moment i, malgrat les amenaces, els experts estan convençuts que tirarà endavant.

Finalment, pel que fa al sector financer, des del COEA es considera que les fusions de bancs són necessàries, de manera que les entitats s’han sabut adaptar a «un nou entorn» i les perspectives de futur també són optimistes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT