PUBLICITAT

Una capitalitat amb gran potencial

L'opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Com expliquen els seus promotors, la Capital de la Cultura Catalana (CCC) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.

Les ciutats de Banyoles (Pla de l'Estany) 2004; Esparreguera (Baix Llobregat) 2005; Amposta (Montsià) 2006; Lleida (Segrià) 2007; Perpinyà (Rosselló) 2008; Figueres (Alt Empordà) 2009, i Badalona (Barcelonès) han estat les amfitriones cada un d'aquests anys. Ara toca a Escaldes-Engordany, i per primera vegada aquest important esdeveniment té lloc en un municipi d'un Estat amb el català com a llengua oficial. Es tracta d'un esdeveniment que apareix com una gran oportunitat per projectar la parròquia i el país en tots els territoris de llengua catalana des de l'òrbita cultural, un complement que no acaba de quallar pel que fa a la promoció turística i a la captació de visitants que busquen altres atractius a banda de la neu i el comerç.

El cònsol d'Escaldes, Antoni Martí, va expressar ahir clarament el sentiment que ha d'unir aquesta llarga celebració cultural, quan durant el discurs inaugural va dir que es tracta d'una capitalitat cultural «que no només recau en Escaldes-Engordany sinó en tot un país, en tot un poble que té una oportunitat immillorable per emprar els valors que es desprenen de la nostra cultura com a vehicle per enfortir encara més la nostra cohesió social».

Perquè l'èxit d'aquesta capitalitat que protagonitza Escaldes-Engordany només es pot garantir amb la implicació de tots els ciutadans, de tots aquells que viuen amb la cultura i que emanen activitat cultural. Andorra té molt a mostrar, molt a ensenyar amb orgull que s'ha consolidat amb més de 700 anys de història i, com el lema de l'esdeveniment, té una química a l'exterior que ha de saber aprofitar.

La cultura no es pot institucionalitzar, sinó que ha de ser popular perquè arreli en tots els ciutadans. Ahir es va donar el tret de sortida amb una excel·lent cerimònia amanida per l'ENA, que és el punt de sortida de totes les activitats programades durant aquesta capitalitat. I perquè no dir-ho, a diferència de moltes ciutats, Andorra té molt més potenciar per enriquir amb el seu llegat històric i cultural aquesta capitalitat que ara estrena Escaldes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT