PUBLICITAT

FEDA assegura que si hi ha talls de llum seran controlats

Fa setmanes que Europa està immersa en un pànic generalitzat davant una apagada continental. La responsable d’aquesta psicosi és la ministra de Defensa austríaca, Klaudia Tanner, que en una roda de premsa va alertar el seu país del risc de talls d’electricitat a gran escala. FEDA, però, fa una crida a la calma i no només garanteix la llum a Andorra, sinó que demana diferenciar entre una apagada general i un desajust entre l’oferta i la demanda puntual. En qualsevol cas, l’elèctrica contempla únicament la segona opció que, segons diuen, implicaria zones reduïdes del país i un període de temps breu, ja que en cas de produir-se una apagada al centre d’Europa, com va alertar Tanner, aquesta no afectaria l’oest –és a dir, França i Espanya, principals exportadors d’electricitat al Principat–. A més, si hi hagués un «desajust de l’oferta i la demanda», FEDA promet que els hipotètics talls de llum serien «programats amb antelació». Una altra casuística podria ser la manca de subministrament per una avaria o incident a les xarxes, que si bé posaria en perill l’estabilitat perquè la pèrdua de potència seria pràcticament immediata, també es podria preveure i limitar-ne l’abast. 

Sigui com sigui, n’hi ha qui no es refia i internet va ple aquests dies de kits de supervivència, en què les espelmes, els llumins i els càmping gas són els productes estrella. Un kit que, d’altra banda, mai està de més i els departaments de Protecció Civil d’arreu del món recomanen sempre tenir a casa.

Amb tot, des de FEDA el que es demana, més enllà de la situació actual, és afavorir l’estalvi energètic, posant el focus en la sostenibilitat i la responsabilitat individual. «La manera de protegir-se en el futur de possibles apagades és estalviar i adaptar el consum a les noves fonts de producció renovables», afirma l’elèctrica. Sens dubte, l’opció més sensata. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT