PUBLICITAT

La crisi climàtica ens afecta a tots i és culpa nostra

La crisi climàtica ja afecta tot el planeta i el seu avenç és culpa dels humans. Així de batedora, i desoladora, és la primera part del sisè informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPPC) que es va presentar ahir. De fet, el document oficial alerta abans de començar que les persones «sensibles, aprensives o amb problemes d’ansietat» s’abstinguin de llegir-lo pel bé de la seva salut mental. L’estudi ha estat elaborat durant tres anys per més de 200 científics de 66 països i posteriorment l’han revisat un centenar de fonts científiques i governamentals externes que han afegit més de 50.000 comentaris, de manera que no hi ha dubtes: l’informe és real i, malgrat que ja és una evidència que anem tard, hem d’actuar. La primera conclusió és la més òbvia, però no per això la menys contundent: «És inequívoc que l’activitat humana ha escalfat l’atmosfera, l’oceà i la superfície terrestre». Això implica directament l’augment dels gasos d’efecte hivernacle, l’augment de la temperatura global (avui 1,2 graus més que en l’era preindustrial) i el retrocés global de les glaceres dels pols que fan augmentar el nivell del mar arreu. 

Els experts també asseguren que els canvis actuals del clima no tenen precedents en centenars de milers d’anys, el que ens durà de cap a extrems climàtics: més onades de calor i sequeres, més risc d’incendis i més precipitacions i inundacions a tots els continents. A més, el Mediterrani –ben a prop de casa– està marcat en vermell com una de les zones més afectades.

Amb tot, i encara que no ho sembli, l’informe no és catastrofista sinó que ens anima a intentar salvar els mobles, ja que «igual que sabem que la crisi és culpa nostra, sabem que som els únics que la podem mitigar». Cal, doncs, aplicar mesures immediates, estrictes i a gran escala per, en definitiva, salvar el nostre planeta.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT