PUBLICITAT

Les conseqüències del canvi climàtic són pitjors que la Covid

Tot i que encara hi ha qui s’atreveix a negar-ho, el canvi climàtic fa temps que és aquí. I malgrat que és un problema global, a Andorra últimament no s’han deixat d’engegar, amb més o menys encert, polítiques a favor d’una economia sostenible. La que ha generat més polèmica (l’única, de fet) ha estat sens dubte la nova taxa que el Govern vol aplicar als carburants. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, la considera indispensable per lluitar contra la modificació del clima, perquè és evident que la contaminació que emeten els vehicles comença a ser insuportable per al planeta, però qualsevol impost que perjudiqui la butxaca de la ciutadania ha d’anar acompanyat d’una compensació. Així, la primera mesura que proposa l’Executiu és abaratir el preu del transport públic per a tothom i fer-lo universal per als joves de fins a 20 anys. Un primer pas que no serà suficient si no es milloren altres aspectes com la freqüència del temps de pas dels busos o els seus recorreguts.

Una altra iniciativa en aquesta lluita que no pot ser més que positiva és la nova llei d’economia circular en què, a més de prohibir els plàstics d’un sol ús que ja s’ha demostrat en infinitat d’ocasions com són de perjudicials, també es controla el malbaratament alimentari, tant en grans superfícies com en restaurants i menjadors escolars. A més, l’Administració està en procés de canviar els hàbits de contractació per, posteriorment, exigir-los al sector privat. 

Tot plegat fa que el Principat aporti el seu granet de sorra a un problema global, ja que tal com recorda Calvó, no ens podem amagar darrere la petitesa del nostre país per no actuar. Al contrari, ens hem de convertir en l’exemple a seguir dels països més grans que, ells sí, contribueixen de manera directa a una catàstrofe, les conseqüències de la qual poden ser pitjors que les provocades per la pandèmia del coronavirus.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT