PUBLICITAT

Eleccions perquè hagin canvis

L'opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Que aviat entraren en precampanya és evident, a no ser que un gir de 180º, ara per ara impensable, doni un impuls al pressupost del 2011 que té tots els números d'acabar dormint en un calaix. Andorra es veurà immersa en una campanya dins d'un context econòmic complicat i amb un Govern provisional, sense la possibilitat de prendre decisions.

La convocatòria és fruit de la inestabilitat al Consell General per la falta d'una majoria que, davant l'absència de consens, pugui imposar les seves polítiques, però és que fora de la cambra parlamentaria també s'ha de parlar d'indefinició, ja que el principal perill que afronten els ciutadanes es que, quan les urnes es pronunciïn, es pugui repetir la mateixa composició al Consell General i, per tant, els mateixos problemes i la mateixa inestabilitat. El sistema electoral esta plenament sotmès als resultats a les parròquies, que tenen un pes excessiu davant del que és el vot nacional, Amb tot, aquestes són les regles del joc fins que no s'estructuri una majoria parlamentari que impulsi un canvi en el sistema, ara per ara en una situació prioritària secundaria.

Per això, seria bo que es vagin clarificant les propostes que aspiren a obtenir representació al Consell General, de forma clara i sense ambigüitats, i evitar una nova fragmentació política.

D'una banda, el principal partit de l'oposició, CR, que va obtenir uns resultats més que dignes després d'elaborar a corre cuita la llista per als darrers comicis generals, evoluciona encara sense concretar-se si els actuals membres reformistes culminaran una divisió amb la irrupció del PRA, que ja ha entrat a tràmit la sol·licitud d'inscripció al registre i que preveu celebrar el congrés fundacional a final d'aquest mateix mes. Mentre, des de CR es defensa mantenir les sigles de la coalició de cara a les generals, una opció que, més que enfortir, pot debilitar i dividir l'electorat.

El PS, per la seva banda, és conscient que s'ha de sumar de cara a aconseguir un conseller més que en l'actual legislatura. De moment, encara que de forma molt preliminar, s'està sondejant la predisposició dels Verds i les intencions de S21 i dels exsocis de Renovació Democràtica.

El PS ha de ser conscient que per sumar haurà de fer cessions, de la mateixa manera que si PRA i CR inicien un major acostament hauran de trobar un acord que satisfaci totes les parts. I si hi ha una cosa que el ciutadà té clar és que no es pot malgastar el temps en una convocatòria que no canviï res.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT