PUBLICITAT

El diferencial del tabac no és andorrà

L'opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Tot i la creuada contra el tabac i les prohibicions cada cop més estrictes dels països europeus, la realitat és que no s'ha aconseguit reduir significativament el nombre de fumadors i que alguns països han hagut de suavitzar les restriccions davant l'amenaça de tancament de molts establiments d'oci. No ens hem d'enganyar, darrera la lloable intenció de millorar la salut dels ciutadans, darrere de la pressió fiscal sobre el tabac hi ha un afany recaptatori en un moment de debilitat de les arques públiques, i les cigarretes són un manà per a ingressar diners.

A Espanya, per exemple, és amb el tabac amb el qual l'Estat es porta la major tallada, ja que per cada euro que es gasta un fumador, 76 cèntims són impostos. D'un paquet de cigarrets que costa 3,90 euros, els diferents impostos sumen 2,96 euros, mentre que el cost del producte en sortir de fàbrica és de 0,60 euros i la comissió minorista de 0,33 euros. I és que hi ha molta hipocresia en aquest àmbit, independentment de que es tracta d'un producte nociu i que mata. El Govern francès eliminarà les restriccions legals a la compra de tabac a l'estranger, un fet que ha motivat el temor entre els estancs situats prop de la frontera amb Espanya. Però d'aquesta eliminació de la restricció a nivell europeu, Andorra esta exempta, amb la qual cosa el límit continuaran sent els dos cartons actuals. L'eliminació d'aquestes restriccions a nivell europeu respon a la pressió de Brussel·les, i França s'adapta així a la normativa comunitària.

Els estanquers han posat el crit al cel. Espanya es converteix en un paradís per als fumadors gals, ja que els preus queden molt lluny de la mitjana de 5,50 euros que costa un paquets a França. Per això sobta que molts cops es posi a Andorra en l'ull de l'huracà quan es parla de contraban o de diferencial de preus.

Finalment, l'Executiu andorrà ha optat per un augment moderat del tabac, de 0,29 euros. Es vulgui o no, tabac i alcohol continuen sent uns dels productes estrelles a les prestatgeries dels comerços, i ho són pel seu preu. Anteriorment s'havia proposat una pujada de 83 cèntims, però amb la decisió definitiva el diferencia del preus amb Espanya serà del 44%, i l'Estat recaptarà 27 milions d'euros més dels fumadors amb la nova pressió fiscal.

No s'han de barrejar conceptes. Mentre que el Govern ha de portar una acció decidida per aconseguir reduir el nombre de ciutadans que posen en risc la seva salut a causa del nociu fum, tampoc es tracta d'impulsar un canvi brusc que afecti tant el conreu del tabac, la indústria i l'oferta comercial.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT