PUBLICITAT

Les conseqüències de la Covid en el llenguatge de petits i grans

El Col·legi de Logopedes d’Andorra (COLA) ha detectat que «el confinament va fer aflorar problemàtiques en el llenguatge en famílies que ja havien estat avisades abans, però que no havien posat en marxa el procés de consultar-ho». Una deixadesa que, sens dubte, pot tenir greus conseqüències en la parla dels infants i que pares i tutors han d’abordar sense més demora. Igual que les famílies de menors que presenten un important retard en el llenguatge per la manca d’aprenentatge bàsic que els ha provocat el tancament obligatori de les escoles i altres llocs de trobada social. 

Però la parla dels més petits no és l’única que pot sortir perjudicada de la pandèmia que actualment estem vivint. Adults que han hagut de ser ingressats a l’UCI i han requerit ventilació mecànica també en poden patir els efectes. La presidenta del COLA alerta que molts d’aquests pacients presenten problemes de «deglució» i alteracions en la veu que requereixen ser tractades per professionals. Fins i tot, el fet de dur mascareta podria afectar la veu de mestres i altres col·lectius que parlen molta estona.

La bona notícia de tot plegat és que la figura del logopeda a Andorra cada dia està més consolidada. Tal com explicava la presidenta del COLA, han passat de ser uns dos o tres als anys 80 a ser una cinquantena actualment. I és que l’àmbit d’exercici del logopeda és molt ampli i la seva funció és essencial per al correcte desenvolupament de les persones.

Així doncs, val la pena que el Ministeri de Salut reconegui la seva tasca i, més enllà d’acceptar les seves aportacions a la Llei de les professions sanitàries, modifiqui els seus honoraris que des de fa 15 anys no han variat ni un cèntim. Els ciutadans, per la seva banda, poden donar un tomb a l’exposició que el COLA ha muntat a l’encreuament de l’avinguda Meritxell amb el carrer de la Borda en què informen dels seus deures.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT